Valstybės tikslas

Džiaugiamės turėdami laisvą valstybę, tačiau retas susimąsto, koks yra jos tikslas ir kas apskritai yra valstybė.

Tiesa ta, kad valstybė yra ne kažkoks konkretus asmuo, kurį galėtume kaltinti dėl visų piliečių problemų – juk tie patys gyventojai ir sudaro valstybę. Kiekvienas pilietis yra atsakingas už tai, kas bus išrinkti į valdžią. Kiekvienas turi balsą, kurį reikia skirti tik gerai apmąsčius savo pasirinkimą.

Na, o kalbant apie valstybės tikslus – jų yra toli gražu ne vienas ir ne du. Tačiau kaip pagrindinius tikslus galėtume išskirti gyventojų gerovę bei saugumo užtikrinimą.

Kaip pamatuoti gyventojų gerovę? Į šį klausimą galime išgirsti skirtingus variantus. Politikai-populistai pasakytų, kad gyventojų gerovę matuoja pensijų dydis bei minimali alga. Ekonomistai teigtų, kad gerovė matuojama bendrojo vidaus produkto vienam gyventojui skaičiumi. Bet ar bent vieni iš jų yra visiškai teisūs – atsakyti sunku. Juk piliečių gerbūvis priklauso ne tik nuo finansinės padėties (kas, tenka pripažinti, yra labai svarbu), bet ir nuo švietimo lygio, saugumo (tiek gatvėse, tiek ir šeimose) užtikrinimo, energetinio saugumo, valstybės valdymo bei teisėsaugos skaidrumo, sveikatos priežiūros lygio ir t.t.

Kad ir kokius valstybės rodiklius tyrinėtume – situaciją galime įžvelgti tik palyginę juos su kitų šalių rodikliais. Pripažinkime, kad žmonės yra godūs ir jiems visuomet visko atrodo per mažai.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top