Pinigų instituciją valdo buhalterinė apskaita

Institucijos – tai žmonių bendruomenės mechanizmai ir dariniai. Pinigų institucija apima formalias ir neformalias organizacijas bei subjektyvius ir objektyvius aspektus. Visos egzistuojančios institucijos turi šiuos keturis požymius: formalumą / neformalumą bei subjektyvumą ir objektyvumą. Žmogaus subjektyviai vertinama išgyventa patirtis yra motyvacijos katalizatorius, siekiant materialinės gerovės. Vienų individų subjektyvi patirtis remiasi palankiai susiklosčiusiomis aplinkybėmis, kurios silpnai motyvuoja, nes susidūrimai su jomis nesuteikė galimybės patirti visus kontrastingus aspektus ir įvertinti situacijas įvairiapusiškai bei kiek įmanoma objektyviau. O kitais atvejais – priešingai: individai patirtį įgijo per sudėtingas aplinkybes, neteisingus sprendimus, kontrastingus aspektus ir galimybę kuo objektyviau ir įvairiapusiškiau ją įvertinti. Nors reikia atsižvelgti ir į tai, jog jeigu vienus motyvuoja nesėkmės, o tiksliau – jausmas jas įveikus, tai kitus tai gali sugniuždyti ir jiems katalizatoriais tampa sklandumas, įvertinimas ir materialūs arba neapčiuopiami apdovanojimai.

Žmonės, nusprendę pasukti verslininkų keliu, susiduria su įvairiomis kliūtimis ir sunkumais: artimųjų palaikymo stoka; finansinė priklausomybė nuo steigėjų, partnerių; žinių ir patirties trūkumas administraciniuose, teisiniuose ir valstybiniuose reikaluose; prasti įgūdžiai prekių ar paslaugų įkainojime; kontaktų ar komunikabilumo stoka rūpinantis tiekėjų, patalpų, finansavimo ir užsakovų paieška; nepakankamai griežtas, reiklus ir sveikai agresyvus charakteris bendravime su skolininkais; neužtektinos psichologijos ir personalo atrankos žinios, kad personalo atranka užimtų mažiau laiko ir kuo greičiau atsipirktų. Trukdžių apstu ir jie yra darbo dalis. Tačiau išskirtinai svarbus aspektas – buhalterinė apskaita. Tvarkinga, sąžininga ir atsakinga buhalterinė apskaita leidžia versle jaustis kur kas saugiau. Piniginių operacijų ir finansų registravimas turi būti nuoseklus, sistemingas ir kartas nuo karto apibendrinamas. Turi būti vedamos ilgalaikio turto ir atsargų apskaitos. Darbo užmokesčių ir mokesčių skaičiavimai turi būti tikslūs. Privaloma laiku atsiskaityti su SODRA ir VMI, nepamiršti deklaracijų.

Buhalterinėje apskaitoje, labai retai, tačiau, pasitaiko klaidų, bet jos yra ištaisomos, o pasekmės dėl neišmanymo neatliktų veiksmų yra neišvengiamos. Kiekvienas verslininkas buhalterinę apskaitą turėtų laikyti viena iš pagrindinių verslo sudedamųjų dalių, o ne papildoma įmonės sąnauda.

Scroll to Top