Įmonių steigimas: kaip įveikti finansines kliūtis?

Savo verslo pradžia visuomet yra kupina stiprių emocijų. Tačiau šalia džiugių patirčių ne retai verslininkams tenka susidurti su realiais ir ne itin maloniais trikdžiais. Vienas tokių – finansinės kliūtys. Įmonių steigimas Lietuvoje ne tik sudėtingas dokumentinis procesas, bet ir gana brangiai kainuojantis malonumas. Pasirodo, vien turėti pinigų verslui neužtenka, reikia įrodyti pajamų tvarumą, finansinį pasirengimą ir numatyti ateities rizikas.

Visgi, ne retai Lietuvoje atsitinka taip, jog idėja verslui kaip ir yra, tačiau štai pinigėlių niekaip neatsiranda. Labai dažnai jauni verslininkai ieško įvairių galimybių savo idėjoms įgyvendinti ir, reikia pripažinti, gerai, ieškantys visuomet randa.

Gelbsti bendraminčiai

Vienas dažniausių scenarijų, ieškant finansinės paramos naujai verslo idėjai įgyvendinti – bendrapartnerystė. Visuomet kartu yra lengviau įveikti sunkumus ir padengti finansinius nuostolius. Todėl ne retai pirmasis verslas yra kuriamas bent jau dviese, o kartais net ir daugiau žmonių komandoje. Tai logiškas sprendimas tais atvejais, kuomet iki svajonių išsipildymo trūksta papildomų pinigėlių, o šalia kaip tik atsiranda mintimi užsikrečiantys partneriai. Jeigu verslo idėja puiki ir visa komanda jai pritaria – pasidalinti finansinę atsakomybę tikrai pravers.

Rėmėjai ir globėjai

Dar vienas būdas surasti šiek tiek finansų savo verslui, kai paties santaupų negana – surasti žmogų, kuris ne tik susidomėtų Jūsų norima įgyvendinti idėja, bet ir sutiktų prie jos prisidėti finansiškai. Tai nebūtų bendradarbiavimą, o daugiau finansinis prisidėjimas. Bendradarbiaujant dalijamasi ne tik finansais, bet ir problemomis bei organizavimu. Tuo tarpu suradus rėmėją ar globėją, galite įgyvendinti savo idėją su finansine pagalba. Dažniausiai įmonių steigimas suradus finansinį rėmėją pavyksta kuriant ir įgyvendinant kokią nors socialinę idėją. Pasiturintys žmonės, neabejingi įdomioms iniciatyvoms, tikrai noriai prisideda prie jų tapimo realybe, neprašydami dalytis pelno.

Oficialus finansavimas

Skatinant Lietuvoje žmonių verslumą, nuolat kuriamos įvairios lengvatos ir net finansiniai mechanizmai, palengvinantys gyvenimą naujam verslui rinkoje jo pradžioje. Todėl jei turite gerą verslo planą, tačiau pinigų neužtenka, nemanykite, kad reikia nuleisti rankas. Ieškokite finansavimo mechanizmų, skelbiamų konkursų ir programų, ir galbūt Jums pasiseks. Nemažos dalies naujų Lietuvoje įmonių steigimas finansuojamas įvairių projektų ir konkursų metu.

Scroll to Top