biblioteka

Bibliotekos vs. informacinės technologijos

Šiais laikais vis rečiau į rankas paimame knygą, vis rečiau apskritai kalbamės vieni su kitais. Laiką leidžiame nudelbę žvilgsnį į telefoną ar planšetę. Interneto platybėse visos naujienos, audio ir PDF formato knygos, tinklaraščiai ir net elektroninės parduotuvės. Internete galime praleisti kiaurą parą ar ištisą savaitę, internetas neišsemiamas ir jo turinys nuolat plečiamas. Online galime rasti viską ko mums reikia keliais mygtukų paspaudimais. Ir mokyklos neatsilieka bei koja kojon žengia su informacinių technologijų naujienomis, į studijų programas įtraukia integruotas, interaktyvias, vizualias pamokas. Vaikai ne tik mokosi kompiuterinio raštingumo, bet ir įvairių programų pagalba įgija bei įsisavina kitas bendrųjų mokomųjų dalykų žinias. Nors vyrauja ir opozicinis požiūris, kad informacinės technologijos kenkia ne tik akims, bet ir socialinių įgūdžių vystymuisi, tačiau pasaulis, o kartu ir Lietuva, jau baigia susitaikyti su tuo, kad tai visiškai natūralus procesas, jog tobulėjant technikai ir technologijoms keičiamės ir mes. Ir čia iškyla paskutiniu metu vis aktualesnis klausimas: „ar knygos kada nors išnyks“?

Apsižvalgykite viešajame transporte, autobusų stotelėse ar net restoranuose – žmonės paskendę virtualioje erdvėje, nepakelia akių į architektūrą ir vis rečiau iš tikrųjų kalbasi ir klauso vienas kito. Na, kalbasi, tačiau dažniausiai apie tas pačias interneto naujienas ir internete sklandančius pokštus: populiariąsias „demotyvacijas“, „9gag“ juokelius, facebook žinutes ar „pop“ straipsnius. Džiugina tai, kad vis dar (o gal „ir vėl“) tenka pamatyti, kad žmonės viešajame transporte laiką leidžia su knyga rankose. Panašu, kad tai gali būti naujos mados banga, tokia, kuri kaip ir dviračiai mieste, bėgimo maratonai bei sveika mityba neliko tik laikina mada, o virto kiekvieno didmiesčio gyventojo gyvenimo būdu.

Atrodo, kai kurie net pamiršo, kad egzistuoja bibliotekos, kuriose galima pasiskolinti knygas. O bibliotekos, nors ir kito – popierinio- pasaulio atstovės, visgi irgi koja kojon žengia su informacinių technologijų naujovėmis.

Visos Lietuvos bibliotekos turi įsidiegusios integralią bibliotekų informacijos sistemą – LIBIS. Bibliotekų internetinių svetainių lankytojai, bibliotekos elektroniniame kataloge, tiesiog iš namų gali surasti norimas knygas ir  jas užsisakyti, o jei knygos tuo metu bibliotekoje nėra – rezervuoti. Be to, beveik visos Lietuvos bibliotekos turi internetines svetaines: Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka, Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka ir kitos. Šiose svetainėse lankytojai gali rasti jiems reikalingą bibliotekos informaciją (darbo laiką, kontaktus), knygų ir periodinių leidinių duomenų bazę bei kitus naudingus dalykus.

Ypač vertingos Lietuvos bibliotekos ir jų interneto svetainės: Lietuvos aklųjų biblioteka, medicinos biblioteka bei technikos biblioteka.

Džiugu, kad lietuviams vis dar gera skaityti popierines knygas ir vakarais (ar važiuojant autobusu) leistis į detektyvinius nuotykius ar romantiškas dramas.

biblioteka2

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top