advokatu kontora

Kam reikalingi advokatai?

Išgirdęs žodį ,,advokatas” ne vienas pagalvoja apie nuobodų ofisą, kurio sekretorė, nuobodžiai pakėlusi telefono ragelį, praneša: ,, Laba diena, advokatų kontora X klauso”. Tiesa, šis įsivaizdavimas yra teisingas, tačiau tai vadinama tiesiog elementariu mandagumu. Iš tiesų advokatai – tai specialybė, kurios darbas gana dinamiškas, įdomus, neretai reikalaujantis gerų komunikacinių įgūdžių, patirties, šalto proto bei nemažai logikos. Be advokatų šiandien savo gyvenimo ar sėkmingo verslo veikiausiai neįsivaizduoja ne vienas žmogus, tad, ką iš tiesų daro advokatai, kas yra advokatų kontora bei kokios yra advokatų darbo ypatybės?

Žodžio ,,Advokatas” kilmė

Išvertus iš lotynų kalbos, žodis ,,advokatas” reiškia pašauktasis (lot. advocatus – „pašauktasis“, nuo ad– („prie, link“) + vocō („šaukiu, pakviečiu“). Šios profesijos atstovai teikia profesionalias teismines ir neteismines paslaugas, tarkime, pačios įvairiausios konsultacijos, ką galėtų nuomotis, kada pirkti nekilnojamąjį turtą ir panašiai.

Dar vienas labai svarbus aspektas – advokatai gali veikti už klientus. Kitaip sakant, jeigu žmogus įgalioja advokatą atstovauti jį teisme ar kitoje veikloje, šios specialybės atstovai gali ginti užsakovų interesus. Jų veikla nėra apribojama jokiomis rinkomis, organizacijomis, institucijomis. Santykių atstovavimas ir gynimas galimas visur.

Darbo ypatybės

Pagal tam tikrus teisinius nuostatus, advokatai gali atstovauti įvairius asmenis: tiek fizinius, tiek juridinius asmenis. Paprastai advokatams tenka susidurti su įvairių ginčų sprendimu, dalyvauti derybose dėl turto, vaikų dalybų arba kituose dalykiniuose procesuose. Vienas tokių procesų pavyzdžių galėtų būti viešųjų pirkimų konkursai. Advokatų patarimai, kaip spręsti vieną ar kitą problemą, yra grindžiami Lietuvos Respublikoje galiojančiais įstatymais, kitais teisėsaugos dokumentais bei suderinti su tarptautinės teisės normomis.

Kiekvienas save gerbiantis advokatas visuomet rekomenduos klientui geriausią ir mažiausiai kainuojantį (tiek laiko, tiek pastangų, tiek pinigų) problemos sprendimo būdą. Dėl šios priežasties, susidūrus su įvairiais teisiniais neaiškumais, dokumentų tvarkymu ir pan. patariama kreiptis į specialius juristus – advokatus.

Na ir žinoma, kaip ir visur, taip ir advokatų gyvenime, sklandesnio ir kokybiškesnio darbo ir jų darbo sąlygų užtikrinimui jie buriasi į įvairias grupes. Advokatų kontora – pats dažniausias advokatų veikimo būdas, kuomet klientai gali kreiptis į konkretų vienetą, nes jame dirba keli, skirtingose teisės srityse besispecializuojantys treisininkai, galintys rasti išeitis iš bene visų teisinių situacijų.

Scroll to Top