transporto tendencijos

Viešojo transporto tendencijos Vilniuje

Viešasis transportas Vilniuje yra svarbus daugumai miesto gyventojų. Juo naudojasi tūkstančiai vilniečių kiekvieną dieną. Vieni keliauja į darbą, kiti į mokyklą, universitetą. Vilnius kiekvieną rytą yra tartum skruzdėlynas, kuriame juda tūkstančiai mašinų ir šimtai autobusų, troleibusų. Kadangi tokio miesto gyventojams viešasis transportas yra itin svarbus, jis yra aktyviai tobulinamas toliau, daugybė gyventojų gali pastebėti, kokios viešojo transporto tendencijos vyrauja pastaraisiais metais.

Daugybė Vilniečių puikiai prisimena, kad ne taip seniai pirkdavo talonėlius dideliais kiekiais spaudos kioskuose, popierinius mėnesinius bilietėlius, kurių kaina studentui būdavo 8 litai. Tačiau pastarieji metai Vilniaus viešojo transporto naudotojams buvo pilni naujienų ir netikėtumų. Dar prieš gerus metus vilniečiai išbandė naują laipinimo sistemą, inicijuotą, tuo metu, Vilniaus mero A. Zuoko. Buvo sumanytas įlipimas tik pro priekines duris, o išleidimas vykdomas per galines. Tačiau ši tvarka tebuvo plėtojama metus ir po nutraukta, kadangi nebuvo pasiekti tikėti rezultatai, vilniečiai nebuvo patenkinti šia tvarka, kai kurie vien dėl to grįžo prie savo automobilių naudojimo.

Taip pat dar vyko kitokio pobūdžio transporto tendencijos. Buvo pristatyti greitieji autobusai: 1G (Stotis – Santariškės), 2G (Santariškės – Stotis), 3G (Fabijoniškės – Oro uostas), 4G (Pilaitė – Saulėtekis), 5G (Pašilaičiai – Saulėtekis), 6G (Parko – Žaliasis tiltas). Šie autobusai buvo sukurti naudojant senuosius maršrutus, tačiau, kad greičiau pasiektų norimus taškus, greitieji autobusai nesustoja mažesnio naudojimo stotelėse. Taip sutaupomos kelios minutės kelionės. Vilniečiai greitai priprato prie naujųjų greitųjų autobusų ir dabar, be didelių problemų, kasdien jais naudojasi.

Viena didžiausių viešojo transporto tendencijų – Vilniečio kortelės integracija. Ši kortelė yra pildoma spaudos kioskuose arba mano.vilniustransport.lt svetainėje. Kortelę galima papildyti pinigais, mėnesiniais bilietais arba talonėliais. Bilieto galiojimo trukmę galima pasirinkti nuo 1 dienos iki 9 mėnesių, taip pat yra galimybė pasirinkti priklausančią nuolaidą, galiojimo dienas. Dar viena viešojo transporto tendencija – talonėliai galiojantys 30 min. ir talonėliai galiojantys 60 min. Jie yra tik elektroninėje platformoje. O tiems, kurie beveik nesinaudoja viešojo transporto paslaugomis, galima popierinį talonėlį nusipirkti iš vairuotojo. Tačiau šie bilietėliai yra kur kas brangesni. Taip yra todėl, kad vilniečiai aktyviai naudotų vilniečio kortelę.

Scroll to Top