viesojo transporot problemos

Viešojo transporto problemos

Viešasis transportas sukelia daug diskusijų. Automobilių vairuotojams šios diskusijos ir kartu su jomis kylančios problemos — neaktualios, nors, žinoma, tie, kurie kasdien naudojasi automobiliais, irgi susiduria su problemomis: užšąlantys degalai, šaltuko gramdymas nuo stiklo, kamščiai ir kt. Tačiau viešojo transporto problemos ko gero nusitęstų ilgesniu sąrašu žemyn — logiška, nes viešuoju transportu vienu metu naudojasi daugiau žmonių, visi skirtingi, visi skuba, na, o vairuotojas — taip pat žmogus, kartais pavargęs, kartais išsiblaškęs ir pasitaiko, kad suklysta.

Viešojo transporto problemos — įvairios, jas būtų galima skirti į dvi rūšis: su vienomis susiduria keleiviai, o su kitomis — vairuotojai. Beje, galima išskirti ir trečiąją rūšį — visuomeninio transporto, kaip reiškinio, problemos būtų susijusios su ekologiškumo stoka ir aplinkos tarša. Šį kartą aptarsime su kokiomis problemomis susiduria eiliniai žmonės, viešojo transporto keleiviai.

Viešojo transporto problemos su kuriomis susiduria keleiviai:

  • komfortas — suprantama, kad tai yra viešasis transportas ir jo komfortabilumas yra dalinai, sąlyginai proporcingas jo paslaugos kainai, tačiau ne retai skundai kyla ne dėl kėdžių patogumo, o dėl grūsčių autobusuose dėl didelio žmonių srauto ir dėl nemalonaus kvapo, kurio priežastimi tampa higienos stokojantys benamiai;
  • finansinis prieinamumas — nors viešojo transporto paslaugos ir atsieina mažiau nei nuosavo automobilio eksploatacija, priežiūra ir išlaikymas, tačiau visgi ne visoms žmonių socialinėms grupėms viešojo transporto kainos yra lengvai įkandamos. Tikrai patogios nuolaidos yra taikomos senjorams, neįgaliesiems ir moksleiviams, tačiau suaugę žmonės už viešojo transporto paslaugas moka kur kas daugiau. Tai tampa problema tik ką studijas baigusiems studentams, kurie dar tik žengia pirmus žingsnius į savarankišką gyvenimą. Jiems nebetaikoma studento nuolaida ir vidutinės išlaidos transportui beveik prilygsta nuosavo automobilio kuro sąnaudų išlaidoms. Su ta pačia problema susiduria ir jaunos šeimos, kuriose viešojo transporto paslaugomis naudojasi du suaugusieji ir vienas ar daugiau vaikų.

Problemų visada buvo ir bus, tai neišvengiama, net patobulinus vieną ar kitą sritį visada nuomonės išsiskiria ir ne visi poreikiai lieka patenkinti.

Scroll to Top