Tarptautinių organizacijų rūšys

Tarptautinės organizacijos sukurtos pagal tarptautinės narystės principus bei veikia už valstybės sienos ribų. TO veiklos principas yra bendradarbiauti įvairiuose gyvenimo srityse bei politikoje. Didelį vaidmenį tarptautinės organizacijos atlieka sprendžiant tarptautinės teisės klausimus. Organizacijų pagalba įgyvendinti svarbiausi teisininiai, politiniai, ekonominiai sprendimai. Šiuo metu pasaulyje veikia apie 2538 tarptautinių organizacijų.
Tarptautinės organizacijos taip pat yra skirstomos į tam tikras dvi rūšis :
• Tarptautinė tarpvalstybinė organizacija ( angl. International inter-governmental organization);
• Tarptautinė nevyriausybinė organizacija ( angl. International non-intergovenrmental organization).
Tarptautinė tarpvalstybinė organizacijos rūšis – tokia tarptautinės organizacijos rūšis, kurios narės yra valstybės. Kartais valstybės turi nepilna narystę ir tampa asocijuotomis narėmis arba įgauna stebėtojų statusą.
Taip pat tarptautinės tarpvalstybinės organizacijos priklausomai nuo valstybių skaičiaus skirstomos į :
• Universalias – tai tokios organizacijos, kurių nariai yra iš bet kurios pasaulio vietos. Universalio organizacijos skirstomos pagal specifiką (universalios – politinės ir specializuotos);
• Regioninės – tai organizacijos, kurios egzistuoja skirtinguose pasaulio žemynuose (pvz.: Europos Taryba (ET))
Tarptautinė nevyriausybinė organizacija – tarptautinės organizacijos rūšis, kuriai suteikiamas konsultacinis statusas ir veikia valstybiniu mastu. Tai dažniausiai savanoriškas piliečių ar organizacijų veikimas pasauliniame arba regioniniame lygmenyje. NVO ir savanoriai asmenys yra tarptautinės teisės subjektai. Šios organizacijos dažniausiai svarsto problemas, kurios susijusios su aplinkos sauga, ekologija, gyvūnų išnaudojimu. Savo iniciatyva sprendžia įvairius gerovės klausimus.

Scroll to Top