Individualios įmonės steigimas

Individualios įmonės steigimas mano šalyje — Lietuvoje. Kokie pliusai ir minusai?

Vadovo gyslelę turi ne kiekvienas, tačiau apie galimybę tapti direktoriumi kartas nuo karto visi pagalvojame. Žinoma, tai yra milžiniška atsakomybė, kuri vers pirmuosius penkis metus dirbti be išeiginių ar pelno. Tačiau viskas galiausiai atsiperka su kaupu, jeigu tik strategiškai einama tikslo link ir jei yra numatoma įmonės plėtra. Juk stagnacijos periodas nei vienam verslui nėra į naudą.
Turint gerai išvystytą ir patikrinta įvairiais rinkos tyrimais verslo idėją bei planą galima planuoti individualaus verslo steigimą. Bet, pirmiausia, reikia išsigryninti, kodėl individualios įmonės steigimas yra geresnis nei kitos formos įmonės steigimas.

  • Toks juridinio asmens tipas yra daug paprastesnis nei kitų asmenų steigimo. Nes nėra nustatytas minimalus įstatinis kapitalas. Kiek reikia verslo pradžiai, kad ji vystytųsi, tiek ir investuojama.
  • Individualios įmonės steigimas yra tik vieno asmens, tai reiškia, kad įmonės savininkas bus vienas ir su kitais bendraturčiais nereikės dalintis pelno. Taip pat yra išvengiami bendraturčių konfliktai, kurie dažniausiai baigiasi verslo žlugimu, dėl interesų nesutapimo.
  • IĮ savininkui nereikia turėti kažkokių ypatingų žinių apie verslą, nebent numatoma steigti didelę kompaniją, kuriai prognozuojama verslo rizika.

Žinoma yra ir keletas neigiamų IĮ pusių. Už tam tikrų prievolių įvykdymą yra atsakingas įmonės savininkas, kuris turi atsiskaityti savo turtu, tarkim, bankroto atveju. Tuomet visi investuoti pinigai dingsta bei įmonės savininkas bankrutuoja. Tačiau jeigu verslo planas yra gerai apgalvotas, o visos krizių prognozės apsvarstytos, ši problema gali būti apeita. Taip pat individuali įmonė negali leisti naujų akcijų ir jomis prekiauti. O pati buhalterinė apskaita dažniausiai atrodo sudėtinga ir yra prilyginama UAB buhalterijai . Tačiau atmetus trūkumus bei pateikus strategišką verslo veiksmų planą galima išvystyti labai sėkmingą individualų verslą.

Scroll to Top