Individualios veiklos apskaita

Individualios veiklos apskaita: kai hobis pradeda uždirbti pinigus

Prieš tampant individualios įmonės savininku reikia apgalvoti ar bus įmonėje papildomi žmonės, kurie tvarkys kitas įmonei svarbias sistemas. Individualios veiklos apskaita – labai svarbi, kiekvienam verslui. Juk reikia formuoti ir pateikti finansinę informaciją vartotojams. Jeigu pasirenkama atlikti apskaitą individualiai, tai būtina žinoti visus apskaitos principus. Žinoma, dabar viskas yra kompiuterizuota ir visos buhalterinės apskaitos sistemos ir ataskaitos saugomos virtualioje erdvėje. Todėl žinant apskaitos pagrindus yra paprasta vesti individualios veiklos apskaitą. Tik svarbu žinoti, kaip reikia apskaičiuoti vienus ar kitus įmonės turto, nusidėvėjimo, pelno, išlaidų elementus ir t.t., kurių iš tiesų yra nemažai. Bet elementai priskiriami tik tam tikrai verslo sferai.
Individualios veiklos apskaita yra šiek tiek paprastesnė nei UAB. Kadangi juridinio asmens pasirinkimas yra paprastai ir teisiškai reglamentuojamas. Pagal LR apskaitos įstatymą individualios įmonės vadovas tvarko savo įmonės apskaitą pats arba yra priskirtas tam kitas juridinis asmuo. IĮ nustatyta įstatymų tvarka yra finansinių ataskaitų rinkinį, kuris yra IĮ nuostatuose. Kai baigiasi finansiniai metai, įmonės savininkas turi ne vėliau kaip per tris mėnesius patvirtinti finansinių ataskaitų rinkinį.
Paprasti žmonės, kurie nori turėti didelės įmonės tačiau turi profesinį išsilavinimą ir nori dirbti išsiėmę patentą, taip pat privaloma užsiimti individualios veiklos apskaita. Jiems numatomas pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas, kuriame pildomi veiklos duomenys. Pajamos registruojamos vienoje žurnalo pusėje, o išlaidos skirstomos pagal rūšį. Jeigu gyventojas vykdo dvi skirtingas veiklas jis turi pildyti du žurnalus. Laikotarpio pabaigoje gyventojas atlieka inventorizaciją, likučių, žaliavų skaičiavimą ir kitą.
Užsiimti individualia veikla nėra sunku, tai lyg hobis, kuris turi kitą formą ir ji atneša pinigus. Žinoma įvairūs popierizmai ir mokesčių mokėjimai vargina, tačiau turėti savo įmonę dar niekada nebuvo taip paprasta ir naudinga.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top