Kaip prisitaikyti kitoje užsienio šalyje?

Šiais laikais didelė dalis žmonių nusprendžia ieškoti laimės svetimoje šalyje ir ten kurti naujus namus bei šeimą. D. Britanija, Amerika, Australija, Norvegija, Vokietija – visur galima rasti lietuvių bendruomenių ar bandyti prisitaikyti prie vietinių gyventojų. Kai kuriems tai pavyksta labai greitai, kai kuriems ne. Priprasti prie naujo klimato, kultūros, tradicijų, naujų įstatymų bei svarbiausia, kitaip mąstančių gyventojų gali būti itin sunku.

Jeigu nusprendėte kraustytis kitur, pasirūpinkite, kad jūsų naujasis gyvenimas būtų pilnavertis ir malonus. Pirmomis savaitėmis pabandykite susirasti jūsų kalba kalbančių žmonių, kurie galės patarti ar padėti. Naudokitės visomis virtualaus bendravimo galimybėmis, tačiau tuo pačiu nepamirškite jog apsiriboti bendravimu vien su Lietuviais, nėra gera idėja. Norint pritapti, reikia įsilieti į naują kultūrą, o taip padaryti galite bendraudami su naujais žmonėmis, lankydamiesi vietiniuose renginiuose. Kitaip tariant, neapsiribokite pažintimis tik su lietuvių bendruomenėmis, kurių rasite nemažai. Kodėl? Kuo toliau, tuo sunkiau galėsite pasiryžti ir pradėti komunikuoti su naujoje gyvenamojoje vietoje esančiais gyventojais.

Nesėdėkite vienoje vietoje. Tik atvykę bei įsikūrę, pradėkite ieškoti darbo. Dirbdami galėsite greičiau priprasti prie naujo gyvenimo ritmo bei pobūdžio. Kitu atveju, ilgai sėdėdami vienoje vietoje pradėsite galvoti apie namus bei užklupusią nostalgiją.

Galiausiai, nebijokite užsiimti jums patinkančiomis veiklomis. Tik darydami širdžiai mielus dalykus, žmonės pradeda jaustis saugiai ir ramiai. Jeigu Lietuvoje mėgote lankyti šokių, plaukimo ar kito pobūdžio užsėmimus, nepamirškite to daryti ir naujoje šalyje. Būtent toks požiūris leis ne tik greičiau pritapti, bet svarbiausia, jaustis gerai.

Na, o jeigu vis dažniau pagalvosite apie Lietuvą ar lietuvišką skanų maistą, nepamirškite jog siuntinių pristatymas į Didžiąją Britaniją ar kitus miestus gali padėti bent minimaliai nuslopinti ilgesį. Tačiau svarbiausia, nepamirškite jog nesate vienintelis bandantis pritapti naujame mieste. Tokių kaip jūs yra daug. Taip pat kaip ir jus, kitus gali kamuoti tos pačios pritapimo problemos bei rūpesčiai. Svarbiausia – neužsidaryti tarp keturių sienų, o būti atviram viskam, ką gyvenimas tau duoda.

Scroll to Top