darbuotojų

Užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje

Užsieniečiai, dirbantys Lietuvoje jau nebe naujiena. Vis daugiau įmonių dėl įvairiausių priežasčių priima šį sprendimą. Pirmą kartą susidūrusiems su užsieniečių įdarbinimu kartais atrodo, kad tai labai sudėtingas procesas. Norėdami išsklaidyti šią nuomonę, pasidalinsime informacija, kurią verta žinoti apie užsieniečių įdarbinimą. 

 

  • Nuo ko pradėti?

 

Jei nusprendėte ieškoti darbuotojų iš užsienio šalies, be abejo pagalvojote, nuo ko gi pradėti. Pirmiausia, turite nuspręsti ar ieškosite darbuotojų patys, ar kreipsitės į darbuotojų iš užsienio šalių paieškos ir įdarbinimo paslaugas teikiančią įmonę. Be abejo, pastarasis variantas patogesnis ir greitesnis. Šiuo atveju bendrovė ras darbuotojus, atitinkančius jūsų lūkesčius ir reikalavimus bei sutvarkys visus į įdarbinimu susijusius formalumus. 

 

  • Kokios šalies darbuotojus rinktis?

 

Pastaruoju metu didžiausią paklausą turi darbuotojai iš Ukrainos, Baltarusijos, Pietų Azijos, Vidurinės Azijos šalių. Šie darbuotojai vertinami Lietuvoje dėl savo darbštumo ir atsakingumo. 

 

  • Formalumai

 

Radus tinkamus darbuotojus laukia jų įdarbinimo formalumai. Europos Sąjungos piliečiai, norintys dirbti Lietuvoje įdarbinami paprasčiau, tačiau įdarbinant piliečius iš trečiųjų šalių patiriama daugiau formalumų. Šiuo atveju reikia gauti leidimą dirbti Lietuvoje. Jo gavimo procedūra tampa paprastesnė, jei pilietis turi giminystės ryšių su Lietuvos piliečiais. Taip pat lengviau sutvarkomi leidimai, kai darbuotojo specialybė yra įtraukta į trūkstamų Lietuvoje specialistų sąrašą. 

 

  • Kiek laiko užtrunka kol darbuotojas gali dirbti?

 

Reikalingo darbuotojo suradimas priklauso nuo to, kiek laiko ir pastangų skirsite paieškoms. Tuomet dokumentų sutvarkymas užtrunka iki 6 savaičių. Kai gauti visi reikiami dokumentai ir leidimai, darbuotojas gali ruoštis kelionei į Lietuvą. 

Nors iš pirmo žvilgsnio užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje atrodo painus ir sudėtingas, tačiau žinant visą tvarką tai lengvai įveikiamos užduotys. O pagalbos visuomet galite kreiptis į užsieniečių įdarbinimo paslaugas teikiančias bendroves. 

Scroll to Top