Edukacinių žaislų svarba vaiko raidai

Atrasti smagius edukacinius žaislus išties nėra lengva užduotis. Perkrautos žaislų lentynos tik pakenkia tinkamo žaislo pasirinkimui. Tačiau, Little Dutch yra tokia žaislų parduotuvė, kuri užtikrina ne tik atnešama edukacijos naudą, bet ir smagų praleidimo būdą visai šeimai!

Kokie žaislai laikomi edukaciniais?

Vaikams žaidimai asocijuojasi su linksmybėmis. Tačiau, jeigu žaidimą paversti ne tik linksmuoju, bet ir mokomuoju pagrindu? Edukaciniai žaidimai ugdo kritinį mąstymą, intelektą, bendradarbiavimą bei kūrybingumą. Tam, kad išrinkti tinkama edukacinį žaidimą, reikia atsižvelgti į šiuos aspektus:

  • ko išmokys šis žaislas – reikia atkreipti į žaislo suteikiama naudą vaiko raidą. Jeigu žaidimai skatina agresiją, neapykantą ir smurtą kitiems – jie laikomi anti edukaciniais. 
  • Svarbu, kad vaikas žaidžiamu žaidimu lavintu smulkiąją motoriką, jutiminius, socialinius bei emocinius įgūdžius. Žaislų gausa negarantuoja geresnių įgūdžių išlavinimo.
  • Edukaciniai žaidimai turi įtakos vaiko ateities raidai bei jo pasirinktiems gyvenimo veiksmams.

Edukaciniai žaidimai skirtingo amžiaus vaikams 

Edukaciniai žaidimai suteikia skirtinga naudą, skirtinguose vaiko amžiaus tarpsniuose.

  • Iki 2 metų. Iki šio amžiaus svarbu lavinti vaikų jutiminius pojūčius t.y. skirtingų spalvų žaislai bei ryškiaspalviai barškučiai. Taip pat tinka žaislai – kramtukai, kuriuos galima dėti į burną. Na, o kai vaikas pradeda ropinėti ir vaikščioti tinka įvairios vaikštynės, kurios mažyliui padeda pažinti pasaulį.
  • Nuo 3 iki 4 metų. Šiuo amžiumi, vaikai pradeda žaisti su savo bendraamžiais. Taigi pradedami žaisti įvairūs žaidimai, kurie susiję su vaidmenimis arba komandiniai žaidimai. Žaidžiant tokius žaidimus kuriamas bendradarbiavimas, pasitikėjimas vienas kitu.
  • Nuo 5 iki 7 metų. Plečiasi žodynas, pradedama dėlioti rišlius sakinius, skaičiuoti, atpažinti raides. Puikiai tinka žaidimai, kurie moko skaičiuoti bei pažinti raides – puikus pasiruošimas mokyklai!
  • Nuo 8 iki 11 metų. Šiuo laiku vaikai mokinasi konkurencijos, patirti laimėjimus bei pralaimėjimus. Taigi, puikiai tinka žaidimai, kurie skatina komandinį žaidimą. Taip pat tinka stalo žaidimai, dėlionės, kūrybiniai rinkiniai, kurie mokina pažinti pasaulį, kultūrą, architektūrą ir pan.

Vaikas ar tėvai turi išrinkti žaislus?

Dažnai būna situacijų, kad tėveliai renka vaikams žaislus, tačiau turėtų būti pusiausvyra. Leiskite vaikams išsirinkti žaislą pačiam, jeigu tai yra jo šventė. Tačiau ir patys galite rinkti vaikams dovanas. Tokiais atvejais, kai žaislus rinksis pats vaikas bei jam rinks juos tėveliai – namuose dominuos žaislų ir žaidimų įvairovė, kurie ugdo skirtingus vaiko gebėjimus.
Taip pat rinkitės tokius žaislus su kuriais galėsite žaisti kartu su vaiku. Žaidimai su vaikais kuria tarpusavio ryšį ir ugdo pasitikėjimo jausmą vienas kitu. Esmė yra ne žaidimo kaina, o su kuo jis jį žaidžia. Juk įsimintiniausi ir geriausi vaikystės prisiminimai yra tie, kai vaikas turėdavo žaidimų vakarus su savo artimaisiais!

Scroll to Top