Įdomūs faktai apie karšto oro balionus

Lietuva – ypatingo ir unikalaus grožio šalis. Artėjant vasaros sezonui vis dažniaus ankstyvą rytą arba besileidžiant saulei pastebime kylančius oro balionus virš įvairių Lietuvos mietų bei jų apylinkių. Galbūt net patys jau esate pagalvoję, kad norėtumėte išbandyti skrydį oro balionu ir pamatyti miesto panoramą ar gamtos vaizdus iš paukščio skrydžio. Supažindiname jus su įdomiais ir linksmais faktais apie karšto oro balionus, kurių tikriausiai dar nežinojote.

  • Karšto oro balionai buvo išrasti Prancūzijoje 1700-aisiais.
  • Pirmieji oro baliono keleiviai buvo avys, antys ir vištos. Jie išgyveno patį pirmąjį skrydį oro balionu, kuris truko apie aštuonias minutes.
  • Ilgiausią kada nors užfiksuotą skrydį karšto oro balionu pilotavo Richardas Bransonas. Skrydis prasidėjo Japonijoje, o žemę palietė Šiaurės Kanadoje. Šis skrydis taip pat buvo greičiausias užfiksuotas skrydis – jis dangumi skriejo 245 mylių per valandą greičiu.
  • Didžiausias pasaulyje karšto oro balionų festivalis kasmet rengiamas Albukerkėje, Naujosios Meksikos valstijoje. Festivalis trunka apie devynias dienas, jame dalyvauja daugiau kaip 750 karšto oro balionų.
  • Skrydžiai karšto oro balionais negalimi lyjant lietui. Taip yra todėl, kad dėl karščio baliono viduje lietus gali užvirti ant baliono viršaus ir taip sugadinti karšto oro baliono audinį.
  • Tradiciškai kiekvieną kartą nusileidus karšto oro balionui dalijamasi šampanu. Galbūt tai žinote, bet galbūt nežinote, kaip ši tradicija atsirado. Sakoma, kad kadaise vietiniai ūkininkai tikėjo, jog jų laukuose nusileidžiantys karšto oro balionai galėjo būti iš dangaus nusileidę drakonai. Kad nuramintų ūkininkų baimę ir sudarytų taiką, oro balionų pilotai pasidalydavo šampano buteliu su ūkininkais, kurių ant kurių žemės nuleisdavo savo balionus. 
  • Karšto oro baliono skrydžio aukščio rekordas – 21 027 metrų. Jį pasiekė aistringas karšto oro baliono pilotas Vijaypatas Singhania, kuris kartu su antruoju pilotu turėjo dėvėti deguonies kaukę, kad išliktų gyvas tokiame aukštyje.
  • Nors galvodami apie oro balioną galite pagalvoti apie romantiką, ramybę ir grožį, kai kurie galvoja apie Amerikos pilietinį karą. Karo metu abi pusės karšto oro balionus naudojo žvalgybinėms misijoms.
  • Karšto oro balionai turi persekiotojų komandą. Tai labai įdomus faktas, kurio dauguma žmonių nežino. Kas yra karšto oro baliono persekiotojų įgula? Tai antžeminė įgula, kuri automobiliu seka oro balioną viso skrydžio metu. Persekiojimo automobilis turi būti pakankamai didelis, kad galėtų paimti oro balioną, jo pintą krepšį ir keleivius skrydžio pabaigoje.

O dabar – įdomiausias ir labiausiai jaudinantis faktas: Lietuva yra neįtikėtino grožio, tad tikrai nenusivilsite, jei išbandysite skrydžio oro balionu pramogą jau šį sezoną! Skrydžiai dviems asmenims ar draugų grupei dabar yra itin populiarūs, todėl tikrai rasite, kas suorganizuos jums šią pramogą. 

Scroll to Top