terasinės lentos

Vietinė ar atogrąžų mediena? O gal dar geriau?

Kokią medieną pasirinkti lauko terasos statyboms? Tokį klausimą užduoda žmonės, norintys statyti medinę terasą. Kuri medžio rūšis geriausiai tinka terasai? Ar egzotiško medžio terasa išties pati geriausia? Kiek kainuoja pastatyti medinę terasą? Klausimų galime prigalvoti begalę, jie niekada nesibaigia, tačiau šiame straipsnyje susikoncentruosime į populiariausius klausimus apie medines terasas.

Mediena yra pirmoji medžiaga terasoms statyti. Ir nieko keisto – ji graži, natūrali ir maloni liesti, o kartu tinka kone visur. Galime rinktis iš vietinių (pavyzdžiui, pušų ar eglių) arba egzotinių medienos rūšių. Kuris variantas geresnis terasai? 

Kokios lentos lauko terasai yra tinkamiausios?

Terasos paviršius gali būti pagamintas iš lentų, kurių storis yra nuo 19 iki 26 mm. Kuo lentos yra storesnės, tuo brangesnės, tačiau kartu ir patvaresnės. Be to, storesnės terasinės lentos yra tvirtinamos prie mažesnio skaičiaus sijų, o tai leidžia šiek tiek sutaupyti. Jų plotis svyruoja nuo 9 iki 15 cm, standartinis ilgis – 2-5,5 m. Svarbu tai, kad egzotiškos medienos kvadratinio metro kainai įtakos turi ne lentų ilgis, o plotis (platesnės – brangesnės). Vietinės medienos terasai atveju paviršius iš ilgesnių elementų yra kiek brangesnis. Terasinės lentos dažniausiai yra stačiakampio skerspjūvio, tačiau taip pat profiliuojamos, kad pritvirtinus ant sijų nesimatytų varžtų. Terasai statyti naudojamos medienos drėgnumas neturi viršyti 20-30%.

Geriausia mediena terasai

  • slėgiu impregnuotos pušies arba eglės lentos;
  • impregnuotos arba beicuotos ąžuolo lentos;
  • egzotiškos medienos grindų lentos – tokios kaip: tikmedis, bangkirai.

Mediena lauko terasai

Mediena terasai, be priimtinos kainos, turi įdomią išvaizdą, kurią sudaro unikalus medžio rievių raštas. Deja, vietinių medžių rūšių mediena yra minkšta ir nėra labai patvari, jei neapdorota. Ji lengvai sugeria vandenį, joje gyvena mikroorganizmai, grybai ir vabzdžiai, todėl ji pūva greičiau nei, pvz., egzotinė. Todėl tokia mediena terasai turi būti impregnuota (tai pailgina jos tarnavimo laiką iki 12-15 metų). Terasų priežiūrai naudojamos medienos alyvos. Alyva tepama vieną – du kartus per metus – sezono pradžioje ir pabaigoje.

Jei terasos lentos neapsaugotos impregnantu, alyva ar beiciniu laku, jos greitai praras gražią pirminę išvaizdą.

Egzotiška mediena terasai

Egzotiška terasos mediena yra kieta, todėl atspari trinčiai ir mechaniniams pažeidimams. Didelis kiekis taninų, dervų ir aliejų, su kuriais ji yra mirkoma, daro ją labai patvaria. Net ir be impregnavimo tokia mediena gali ,,gyvuoti” lauke keliasdešimt metų. Jos spalva keičiasi veikiant oro sąlygoms (dažniausiai ji tampa pilka). Kad taip neatsitiktų, patartina ją patepti medienos alyva. Tepimą alyva reikia kartoti kartą – du per metus.

Egzotiškos medienos apdirbimas reikalauja daugiau dėmesio. Medžiagos, kuriomis ji yra apdorojama reaguoja su išoriniais veiksniais: pvz., tokių lentų surinkimui reikia naudoti tik nerūdijančius varžtus, pagamintus iš aukštos kokybės plieno arba žalvario, kitaip atsiras negražios tamsios dėmės. Atogrąžų medžių mediena taip pat pasižymi dideliu skilimu. Lentoms sujungti geriau naudoti ne vinis (įkalus lenta gali lūžti), o varžtus. Jie dedami į iš anksto išgręžtas skyles.

Netinka nei vienas iš šių variantų?

Vietinė mediena nėra toks patvarus ir ilgaamžis sprendimas mūsų lauko sąlygoms, o atogrąžų mediena turi savų trūkumų, todėl natūralu ir visiškai suprantama, kodėl jūsų gali netenkinti nei pirmasis, nei antrasis variantai.

Yra ir dar viena puiki išeitis lauko terasoms. Tai WPC terasinės lentos. Jos suteikia medžio vaizdą ir pojūtį, bet yra ilgaamžės ir kur kas atsparesnės lauko sąlygoms, todėl puikus pasirinkimas, įrengiant lauko terasas.

Scroll to Top