Fizinio asmens bankrotas Lietuvoje – teisminiu keliu

Skolos yra viena iš baisiausių naštų ant žmogaus pečių. Finansiniai įsipareigojimai, dėl kurių nevykdymo asmenys, kartais net pasitraukia iš gyvenimo. Ta mintis, kad niekada negalėsi gyventi ramiai ir nesukant galvos, kaip atiduoti pinigus, lydi itin didelį procentą gyventojų. Kaip atsiranda didelės skolos? Ne, tai nėra tokia skola, kuri siekia kelis šimtus eurų, tai suma, kuri yra netoli penkiaženklės sumos. O ji gali atsirasti visai netikėtai, tiesiog netekus darbo, pagrindinio šeimos maitintojo arba susirgus sunkia liga. Tuomet tenka imti paskolą, o tą paskolą dengti greitaisiais kreditais, kurie dar labiau didina tos skolos naštą. Tačiau išeitis visuomet yra, ir džiugu, kad pagaliau fizinio asmens bankrotas Lietuvoje yra įteisintas, todėl žmonės be didelės baimės gali pagaliau išlaisvinanti iš įsiskolinimų.

Fizinio asmens bankrotas Lietuvoje yra keliamas pačio skolininko iniciatyva ir tik tuomet, kai jis yra sąžiningas asmuo, neturintis žalingų įpročių bei teistumo. Pastarasis yra nuobodaus už nusikaltimus nusižengiant ekonomikos, finansų sistemai. Jei asmens bankroto proceso metu, teismas sužino, kad fizinis asmuo prasižengė stengdamasis paslėpti savo turtą ar ji perleisti kitam asmeniui, tuomet bankroto procesas yra nutraukiamas bei pats asmuo įstatymų numatyta tvarka 10 metų neturės galimybės kelti asmens bankroto bylos.
Jei žmogus nusprendžia kelti bankroto bylą, tuomet jis prieš mėnesį raštu privalo apie tai informuoti visus kreditorius, kuriems jis yra skolingas. Teismui taip pat turi nurodyti visus savo finansinius įsipareigojimus, pateikti visą informaciją apie turimą turtą, kreditorius, skolininkus. Kartu su fiziniu asmeniu bankroto reikalus tvarko atsakingas asmuo – bankroto administratorius, kuris tvarko visus procesus susijusius su bankroto procedūromis, turto pardavimą, plano įgyvendinimą ir kita.
Fizinio asmens bankrotas Lietuvoje trunka tris metus, o po to, žmogus gali iš naujo planuoti savo finansus. Tik vienintelis sunkumas, kurį jis patirs, tai kad sunkiai gaus naują paskolą iš banko, nebent jo bankrotas bus keltas dėl rimtų asmeninių priežasčių, o ne dėl neatsakingumo.

Scroll to Top