Viešieji pirkimai

Tikriausiai visuomenėje dažnai girdite “viešieji pirkimai”, tačiau retai pagalvojate, kas gi tai yra? Galime pateikti labai puikų pavyzdį, kuris susijęs su šia veikla: tarkim, lankėte mokyklą ir eidavote į valgyklą pirkti mėgstamų žemaičių blynų ar kokio šnicelio, tačiau mokyklai tai atsiėjo nemažai pinigų. Visas maisto gaminimas, produktai ir, galų gale, virėjos, tad mokykla norėdama sutaupyti pinigų sugalvojo paskelbti viešąjį konkursą, kuriame galėjo dalyvauti įmonės teikiančios produktus, maistą būtent į mokyklas. Tai viena iš tų įmonių galiausiai laimėjo, atitiko mokyklos valdžios lūkesčius bei pasirašė sutartį. Tad kitais metais atėjus į mokyklą, gauname visiškai kitą maisto asortimentą nei, kad ankščiau. Toks pokytis nebūtinai turi būti teigiamas mokiniams, bet mokyklos atžvilgiu jis teisingas.

Tad paprastai ir teoriškai tariant, Lietuvoje viešasis pirkimas, tai tiesiog prekių, paslaugų, darbų pirkimas reglamentuoti įstatymo. Pirkėjai dažniausiai būna įmonės, organizacijos, o pardavėjai įmonės pamačiusios skelbimą ir pasisiūliusios dalyvauti konkurse. Paprastai perkančioji įmonė būna kokia nors valstybės ar savivaldybės institucija, taip pat ir privačios bei viešos įmonės. Tačiau privačios arba viešosios įmonės veikla turi būti susijusi su viešaisiais interesais bei turi atitikti bent vieną iš šių sąlygų:

— veikla turi būti daugiau, kaip 50 proc. finansuojama iš valstybės biudžeto (mokykla, gydymo įstaiga);

— yra kontroliuojama valstybės ar kitų viešųjų interesų.

Viešasis pirkimas turi savo tikslą — tai jie užtikrina, jog visos įmonės, kurios dalyvauja viešuosiuose pirkimuose turi lygias galimybes parduoti savo paslaugas, produktus ar darbus. Pagal nustatytą biudžetą įmonės parengia planą, kaip biudžetas bus veiksmingai paskirstytas, tuomet jos dalyvauja konkurse. Kad būtų užtikrinta kokybė bei skaidrumas, konkurse dalyvaujantiems yra keliami specialūs reikalavimai.

Taigi, viešasis pirkimas Lietuvoje yra labai paplitę ir įvairūs konkursai yra dažnai skelbiami specialiuose platformose. Tad jeigu norite pirkti, kokią nors paslaugą, tuomet virtualioje erdvėje tikrai turėtumėte rasti tinkamą variantą.

 

 

 

Scroll to Top