Apskaita

Apskaita — nebus gąsdinanti, jei bus tvarkinga

Apskaita – žodis kuris gąsdina, bet tuo pačiu ir suteikia daug žinių, kurios yra reikalingos norint vystyti verslą. Dažnai apskaitos mokslas arba kursai yra reikalingi įmonę steigti pasirengusiems žmonėms. Nes apskritai pats verslas reikalauja daug loginio, tikslaus bei strategiško mąstymo. Juk tik pradėjus verslą nebus lengva suprasti buhalterinę apskaitą. Žinant visus apskaitos principus visada bus lengviau suprasti klaidas ir jas spręsti, o jeigu įmonės buhalteris bus nesąžiningas yra galimybė pastebėti netikslingumus ataskaitose. Yra sakoma, kad be apskaitos nėra gamybos, todėl pabandysime atskleisti apskaitos pagrindinius principus, kurie padės lengviau suprasti buhalterijos veiklą.
Buhalterinė apskaita gali būti vidinė – priklausanti nuo gamybos specifikos ir išorinė – skirta veiklos rezultatams nustatyti (kitaip vadinama finansine ir yra daug tikslesnė).
Vidinė apskaita orientuojasi į verslo poreikių tenkinimą ir ji derinasi su konkrečiai gamybos specifika. Šis apskaitos tipas yra laikomas visiška komercine paslaptimi. Tuo tarpu finansinė apskaita yra šiek tiek sudėtingesnė bei reikalauja daugiau įsitraukimo. Ji skirta tam kad nustatytų įmonės veiklos rezultatus. Šiai įmonės apskaitos rūšiai yra taikomi tarptautiniai standartai bei ji yra labai svarbi verslui. Ji padeda nustatyti materialaus ir nematerialaus turto santykį, pelną, nusidėvėjimus, apskritai, visą įmonės finansinį buvimą.
Įmonės apskaitai priklauso ir vartotojai, kurie yra skirstomi į 3 grupes:

  • Išoriniai vartotojai, kurie turi tiesioginį finansinį interesą. Šios grupės tikslas – analizuoti finansines ataskaitas.
  • Įmonės valdymo personalas, kuris yra atsakingas už verslo veiklą ir tikslų pasiekimą. Jų tikslas yra užtikrinti pelno dalį, tenkanti vienam patirtų sąnaudų eurui bei likvidumą. Tai yra pagrindinis apskaitos sistemos vartotojas.
  • Išoriniai vartotojai, kurie turi netiesioginį finansinį interesą. Jie tikrina mokesčių mokėjimo taisyklingumą, finansine kontrole, reguliuoja planavimus.
manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top