eglutes-zaisliukai

Eglutės puošimas: kokios tendencijos vyrauja Lietuvoje?

Mūsų šalyje Kalėdos neabejotinai yra viena labiausiai laukiamų švenčių, kuriai pradedame ruoštis iš anksto. Eglutės pasirinkimas ir puošimas neabejotinai yra vienos pagrindinių užduočių, kurias atlieka praktiškai visi lietuviai. Šį kartą aptarsime, kokios šventinio medžio puošimo tradicijos šiuo metu vyrauja mūsų šalyje – galbūt jos įkvėps naujiems atradimams.

Kada puošiama Kalėdų eglutė?

Lietuvoje vis dar pakankamai populiari tradicija eglutę puošti Kūčių vakarą, tačiau tie, kurių šeimose yra mažesnių, kalėdiniu stebuklu vis dar tikinčių vaikų, dažniausiai pasirenka ankstyvesnę datą. Taip pat elgiasi ir tie, kurie ilgiau nori pasimėgauti šventiniu laukimu, tad iš esmės galima sakyti, kad nėra konkrečios datos, kada reikėtų tai daryti. Dažniausiai sulaukiama gruodžio mėnesio, o tuomet tikslesnė data priklauso nuo kiekvienos šeimos tradicijų – jos kartais skiriasi net ir keliomis savaitėmis.

Dirbtinių ir gyvų eglučių kova

Ar geriau rinktis dirbtinį, ar gyvą medį, yra vienas iš tų klausimų, kuris mūsų šalyje neturi vienareikšmio atsakymo. Gyvas eglutes renkasi tie, kurie nori mėgautis natūraliu miško kvapu ir namams svajoja suteikti daugiau šventinės dvasios, tuo tarpu dirbtinius medžius vertina tie, kurie pirmenybę teikia praktiškumui. Jų nereikia prižiūrėti, tą pačią eglutę galima pritaikyti kelis metus iš eilės, ją lengva perkelti į kitą vietą, o dažnu atveju neprireikia ir didelių investicijų. Tačiau nesvarbu, kurį variantą pasirinksite, didesniam medeliui bus reikalingi ir eglučių stovai – plačiau apie juos skaitykite čia: https://kaledos.lt/katalogas/16/egluciu-stovai/cat46.

Populiariausi papuošimai

Pastebima, jog mūsų šalyje vis dar vyrauja pakankamai konservatyvios eglutės puošimo tradicijos, pasitelkiant klasikines girliandas ir klasikinius žaisliukus – plačią jų įvairovę galite apžiūrėti Kaledos.lt puslapyje arba paspaudę čia: https://kaledos.lt/katalogas/16/eglutes-zaisliukai/cat111. Visgi, tobulėjant technologijoms, neišvengiame ir inovatyvesnių sprendimų – vis dažniau pasitelkiamos ir švenčiančios ar kitais unikaliais privalumais išsiskiriančios dekoracijos.

Dažniausiai naujiems eksperimentams mieliau ryžtasi didesnės kompanijos, tačiau po truputį jų galime pastebėti ir namų aplinkoje. Tas pats pasakytina ne tik apie papuošimus, bet ir apie pačias eglutes – vietoj prieš tai aptartų gyvų ir dirbtinių medžių, kartais naudojami ir alternatyvūs sprendimai. Eglutės kuriamos iš lengvai perdirbamų medžiagų, knygų ar įvairių namuose esančių interjero detalių.

Visos šios tendencijos sėkmingai gyvuoja ne vienerius metus, tačiau tik laiko klausimas, kada jas šiek tiek pakoreguos nauji sprendimai. Visgi, akivaizdu, kad pačio eglutės puošimo Lietuvoje tikrai nesiruošiama atsisakyti – juk tai kone ryškiausias kalėdinis simbolis. 

Scroll to Top