INTRASTAT ATASKAITOS

Intrastato ataskaitos

1993 pradėjusios veikti duomenų rinkimo Intrastat sistemos pagrindinis tikslas – informacijos apie prekių judančių tarp Europos Sąjungos šalių statistikos kaupimas, bei tiekimas vartotojui. Iki Intrastat veikimo pradžios šią informaciją buvo galima gauti iš muitinės deklaracijų duomenų. Lietuvoje taip pat galioja Intrastato sistema. Tačiau pas mus duomenys apie prekybą užsienyje yra išskirti į dvi dalis – Ekstrastatą ir Intrastatą. Intrastatas pateikia informaciją apie prekybą ES šalyse, o Ekstrastatas pateikia informaciją apie prekybą su šalimis, kurios nepriklauso ES. Informaciją Ekstrastatui surenka iš muitinės deklaracijos duomenų. Sistemos duomenų organizavimu, užsienio prekybos informacijos koordinavimu ir valdymu rūpinasi Lietuvos Statistikos departamentas, įsikūręs prie Lietuvos Respublikos vyriausybės. Intrastat duomenų ataskaitas renka ir kaupia Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos.

Intrastato ataskaitos skaičiavimus pagal užsakymą atlieka ne viena įmonė Lietuvoje. Intrastato ataskaitų skaičiavimo paslauga dažniausiai naudojasi PVM mokėtojai, kurių per metus iš šalies išvežtų arba įvežtų prekių bendrinė vertė viršija Intrastato įvežimo ataskaitų teikimo ribą. Šios ribos yra apskaičiuojamos vieneriems kalendoriniams metams. Ataskaitos turi būti pateikiamos pagal nustatytą Intrastat ataskaitos pateikimo grafiką, kuris būna sudaromas metams į priekį. Intrastat duomenų ataskaitos yra informacijos šaltinis tam tikroms valstybinėms Lietuvos institucijoms, organizacijoms, privačioms firmoms, asmenims planuojantiems produkcijos gamybą ir tiekimą visoje Europoje. Taip pat Intrastat renkama informacija yra aktuali tiriant šalies rinką, ūkio raidos prognozėms.

Intrastat ataskaitas galima pateikti rašytine forma arba elektroniniu formatu. Elektroninį formatą savo patogumui galima pateikti magnetinėje laikmenoje arba internete. Paruoštas ir apdorotas Intrastato ataskaitas galima įkelti tiesiai į oficialų Lietuvos Respublikos muitinės puslapį – www.lrmuitine.lt.

Scroll to Top