Eko turizmas

Transporto priemonės šiais laikais yra itin pažangios, bei turi puikiai išvystytą informacinę sistemą, kuri gali nuvesti net ir į labiausiai nutolusiais žemės vietas. Todėl dabar net toliausi kampeliai yra pasiekiami ir keliautojams. Tiesa tokia, kad turizmas bendrai yra didžiausia pasaulyje pramonė, kuri yra susijusi su gamta bei yra itin sparčiai augantis segmentas. Kiekviena dieną daugėja žmonių, kurie nori ištrūkti iš savo būsto bei patirti gamtos ir viso pasaulio laisvę. Tačiau yra viena problema su kuria susiduria ne žmogus, o pati gamta. Po žmogaus apsilankymo joje visuomet kažko trūksta, arba gamtoje yra per daug žmonių palikto turto – šiukšlių. Todėl dabar yra siūlomas naujas keliavimo būdas – eko turizmas. Tai turizmo atšaka, kuri neturi įtakos gamtai, aplinkai.

Kas yra eko turizmas?

Tai aplinką tausojanti kelionė po gamtines teritorijas, norit mėgautis gamta ją išsaugant. Toks turizmas turi didelį poveikį žmogaus etiketui, o ypač jaunam, dar apie gamtos vertybes nesuprantančiam žmogui. Eko turizmas skatina vertinti gamtos išteklius ir jos naudingumą mums patiems.Dauguma gamtos plotų, kurie skirti turizmui dar neturi eko turizmo statuso. Tikriausiai Jums įdomu, o kokios yra eko turizmo savybės? Netrukus Jums jas ir pristatysime:

—Pirmiausia, pats lankytojas turi būti sąžiningas gamtai bei turi elgtis taip, kad gamtai suteiktų kuo mažesnį pokytį;
—Yra atsisakoma nereikalingos prabangos bei pašalinių daiktų, visai atsiribojant nuo civilizacijos;
—Lankytojas turi būti dėkingas gamtai už jos suteiktą naudą, todėl turi vertinti vietinę kultūrą bei biologinius išteklius;
—Svarbus požymis – vietinis dalyvavimas priimant sprendimus;
—Švietėjiška veikla kitiems keliautojams ir vietos bendruomenei;
—Keliavimas po mažai žmonių paliesta teritoriją;

Padidėjęs turizmas gamtinėse teritorijose, kur be tinkamo planavimo yra susiruošiama turistauti, galimas ekosistemos grėsmės padidėjimas. Lankytojų padidėjimas tokioje vietoje gali turėti ar sukelti reikšmingą aplinkos niokojimą. Beje gali nukentėti ir vietos bendruomenė bei jos kultūra.

Tačiau tokia grėsmė gali būti ir naudinga, nes augimas sukuria dideles aplinkos išsaugojimo galimybes. Eko turizmas suteikia labai reikalingas pajamas nacionaliniams parkams ir kitoms gamtinėms teritorijoms, kurioms reikalinga apsauga. Tai pajamos, kurias galima lengvai gauti.

Scroll to Top