Muitinės veikla Lietuvoje

Muitinės darbuotojai Lietuvoje lyg šiol turi darbo, kadangi esame ne tik tranzitinė šalis, kurioje kroviniai iš kitų šalių pravažiuoja ir nepasilieka rinkoje, bet ir turime kaimynių šalių, kurios nepriklauso Europos sąjungai. Tai reiškia, kad neturi laisvų kelių ir sienų, tad atvažiuojančius krovinius iš Rusijos, Baltarusijos, Azijos ar kitų šalių reikia tikrinti muitinės darbuotojams. Paprastai įmonės norėdamos atsigabenti krovinius iš ne Europos šalių arba norėdamos tranzito keliu pervežti krovinius į kitas šalis, samdosi muitinės tarpininkus, kurie greitai sutvarko visus reikalus su muitinę.

Muitinės tarpininkai, tai žmonės, kurie pagal visus įstatymus turi teisę atstovauti asmenis, kuriems reikia sutvarkyti visus su muitine susijusius formalumus. Jie ne tik prižiūri, kad krovinys būtų tvarkingas, bet ir pildo įvairius formalumus, dokumentus, kurie turi būti pristatyti šalies muitinei. Paprastai tariant, muitinės tarpininkai turi visas teises įmonės vardu, kai reikia pervežti per sieną krovinį. Jie turi tiksliai ir atsakingai pildyti dokumentus, bet ir perduoti užstatą muitinei, jei netikėtai atsirastų skola.

Reikia pasirinkti tokius muitinės tarpininkus, kurie turi patirties pildant deklaracijas bei formas, kadangi neteisingai užpildyti dokumentai gali sukelti nemalonumų, todėl taupant laiką ir pinigus, geriau pasisamdyti atidžius bei tokį darbą dirbti mokančius tarpininkus. Juolab, gerai turėti nuolatinius tarpininkus, kurie galėtų pildyti ne tik muitinės, bet ir tranzito, importo-eksporto dokumentus.

Taigi, jeigu užtrunkate ilgą laiką prie reikalų su muitinę, nežinote, kaip pildyti įvairias deklaracijas, tai taupydami savo laiką ir pinigus geriau darbus perduokite kitiems, juolab, kad muitinės tarpininkai sugeba veikti efektyviai, tad be nesklandumų susitvarkysite visus reikalus su muitine.

Scroll to Top