Kokie namai patinka lietuviams?

Kiekvienas iš mūsų turime ir išmaniuosius telefonus, ir planšetinius kompiuterius. Kiekvieną dieną naudojame išmaniąją techniką, ir atrodo negalime be jos gyventi ir dirbti. Viskas taip patobulėjo, kad galime laisva ranka palikti buities prietaisus įjungtus, nes žinome, kad jie patys sugebės įsijungti bei save per tam tikrą laiką prižiūrėti. Taigi, išties gyvename išmanioje ir inovatyvioje visuomenėje, kur viskas atrodo itin paprasta. Ir mus tas paprastumas žavi, nes net namų projektai per kelis dešimtmečius kardinaliai pasikeitė, o ir namų interjeras tapo visiškai minimalistinis. Žinoma, negalima kalbėti apie visą pasaulį, tokie reiškiniai vyksta būtent Lietuvoje. Bet kokie šiuolaikiniai namų projektai žavi lietuvius? Tuoj viską apžvelgsime.

Dabar iš Skandinavijos bei Amerikos atėjo karkasinių namų mada. Ir karkasiniai namų projektai užkariavo lietuvaičius. Atrodo, kad karkasinį namą galima pasistatyti ir be mokslo, tačiau bet kokiam gyvenamajam namui reikalingas projektas bei rimtas pasirengimas. Bet dėl ko karkasiniai namai tapo populiariausių pasirinkimu? Kadangi daugelis mūsų piliečių nori nuosavo namo, bet jį gana brangu pasistatyti, tai šiuo atveju, karkasinį namą labai pigu pasistatyti. Juolab, kad jis yra tvirtas ir ilgaamžis.

Taip pat lietuviai nebemėgsta kelių aukštų namų. Juk seniau buvo statomi dideli, net trijų aukštų namai, bet naujakuriai pradėjo statytis vieno aukšto namus, kadangi jų ir išlaikymas kainuoja žymiai pigiau, o ir pastatyti juos galima labai greitai. Taip pat vieno aukšto namų projektai pakankamai pigūs. Visas namo išplanavimas yra patogus ir optimalus, ypač jaunoms šeimoms auginančios mažus vaikus. Dabar visi patogumai lengvai telpa į vieno aukšto namą. Kvadratūra irgi mažėja, bet viskas priklauso nuo pačių savininkų noro.

Bet tai, kad žmonės nori vieno aukšto namo turi būti suderinta ir didelė erdvė. Bet tai nereiškia, kad vieno aukšto namų projektai turi būti iki 300 ar daugiau kvadratinių metrų. O kaip tik, tai reiškia, kad kambariai neturi būti izoliuoti, kaip kad būdavo ankščiau. Dabar ir virtuvė dažniausiai būna sujungta su svetaine bei valgomuoju, tualetas su vonia, miegamasis su spinta, o tambūras su pagrindine namų zona. Natūralu, kad žmonėms pradėjo reikėti erdvės, o ne uždarumo, nes seniau viename name gyvendavo net iki kelių šeimų, todėl kai to nebėra, norisi erdvios aplinkos.

Scroll to Top