Kodėl lietaus latakai yra būtina namo įrengimo dalis?

Paprastai tariant, lietaus latakai yra ilgi, tuščiaviduriai įtaisai, pritvirtinti prie stogo kraštų. Jų pagrindinis tikslas yra surinkti lietaus vandenį ir nukreipti jį priešinga linkme nuo jūsų namo pamatų. Kad namo statybos būtų pilnai užbaigtos, jame reikia įrengti tinkamai funkcionuojančią lietaus nutekėjimo sistemą.

Lietaus latakas arba paviršinio vandens surinkimo kanalas yra pastato paviršiuje surinkto vandens išleidimo sistemos dalis. Neleisti vandeniui varvėti bet kur ar nutekėti nuo stogo būtina dėl šių priežasčių: kad jis nesugadintų pastato palėpės erdvės, jo sienų bei, svarbiausia, namo pamatų ar nesušlaptų šalia pastato stovintys žmonės. Jei namo stogas yra plokščias, būtina pašalinti lietaus vandenį, kad nesusikauptų per didelis kiekis (svoris) ir nepratekėtų vanduo į namo vidų. 

Kadaise latakai buvo gaminami iš medienos arba akmens. Švinas buvo populiari sudedamoji dalis ir vis dar gana gausiai naudojamas šlaitiniuose slėnio latakuose. Dabar latakams gaminti naudojama įvairių medžiagų: ketaus, aliuminis, cinkuotas plienas, mediena, varis, cinkas, bambukas.

Latakai atlieka įvairias funkcijas, kad apsaugotų jūsų namus ir buitį. Tačiau kai kurie namų savininkai linkę nepaisyti jų svarbos, o vėliau dėl to gailisi, nes visi žinome posakį ,,skūpas moka du kartus”. Štai kodėl visi specialistai jums rekomenduos įrengti tik kokybišką lietaus nuvedimo sistemą, kuri apsaugotų jūsų konstrukciją nuo vandens sukeltų pažeidimų. Tokių lietaus nutekėjimo sistemų už prieinamą kainą galite, pirmiausia, rasti čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-ir-fasado-priedai/lietaus-nuvedimo-sistema/.

Latakų sistemos svarba

Lietaus latakai yra atsakingi už lietaus vandens ,,pažabojimą”. Audros metu jie efektyviai valdo susikaupusio vandens srautą nuo jūsų stogo per lietvamzdžius ir nukreipia jį į atitinkamas vietas už namo ribų. Jei tokių latakų sistemos neturite, jūsų stogas ,,sandėliuos” daugybę lapų ir kitų šiukšlių, todėl vanduo stovės vietoje, o dėl papildomo svorio apkrovos stogui gali kilti problemų. Taip pat tai gali prišaukti stogo puvimo, rūdijimo ar kitus nepageidaujamus destrukcinius procesus. Be viso to, lietaus nutekėjimo sistema neleidžia vandeniui nusėsti aplink jūsų namo pamatus, rūsį: kai vanduo nuo jūsų stogo išsilieja, jis gali prasiskverbti pro pastato pamatus ir lėtai ardyti konstrukciją.

Latakų tipų įvairovė:

• Vienetiniai latakai – tai populiariausi tradiciniai latakai, kuriuos dauguma namų savininkų montuoja savo pastatuose. Rinkoje siūlomi du jų tipai: pirmasis yra be nuolydžio su ritininiu formavimu, o antrasis yra pagamintas pagal užsakymą skirtingoms konstrukcijoms.

• Dviejų dalių latakai yra šiek tiek sudėtingesni savo įrengimu: kad tinkamai veiktų, juos reikia profesionaliai sumontuoti. Norėdami išvengti šiukšlių įsiskverbimo į dviejų dalių latakų jungtį, prekyvietės specialistai turėtų pasiūlyti tinkamą hidroizoliaciją.

• Pastatomi latakai – (dar kitaip žinomi kaip latakų įdėklai) jie tradiciškai randami senesnės statybos pastatuose, kur latakai būdavo įrengiami apatiniame stogo krašte.

• Dvigubo dugno arba korpuso ir įdėklo latakai – ypatingi tuo, jog turi dekoratyvinę išorę su pritaikytu profiliu. Viduje esantis kūginis latako įdėklas yra atsakingas už vandens nutekėjimą.

Norėdami išsirinkti tinkamą lietaus nutekėjimo sistemą ir latakų stilių savo namams, nebijokite kreiptis į pasirinktos prekyvietės darbuotojus, kurie pasinaudodami savo sukaupta darbine patirtimi ir kompetencija jums pagelbės renkantis iš didelės įvairovės ir pasirinkimo gausos.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top