paslaugos internetu, kompiuterinis raštingumas

Kompiuterinis raštingumas — kelias į paslaugas internetu

21-ajame amžiuje dažnai galime matyti paauglius, jaunus suaugusius žmones ir net vaikus įsmeigusius žvilgsnius, visą dėmesį sutelkusius ir panirusius į kompaktiškus išmaniuosius telefonus, kurie dabar atlieka praktiškai visas funkcijas, kurios yra prieinamos stacionarių kompiuterių turėtojams. Nedidelių mobiliųjų telefonų naudotojams gal ir yra kiek sunkiau atlikti visus veiksmus ir pasinaudoti visomis galimybėmis, ypač jei svetainių mobilios versijos nesutvarkytos, tačiau planšečių ir didesnių išmaniųjų mobiliųjų telefonų turėtojai be vargo gali ne tik skambinti ir rašyti žinutes, bet ir pirkti internetu, užsisakinėti maisto produktus į namus, išsirinkti drabužius, žiūrėti filmus, klausyti muziką, sumokėti mokesčius, skaityti naujienas, rezervuoti bilietus į koncertus, suplanuoti keliones, užsakyti dokumentus, sekti registruotų pašto siuntų kelią ir net draustis internetu apsilankius https://draudimas.ld.lt/draudimas-internetu.

Kompiuterinis raštingumas praverčia kiekvienam — ir jaunam, ir senam

Juk tikrai visi esame susidūrę su biurokratinio mechanizmo trūkumais — eilėmis, kabinetų seka, popierių gausybe. Jaunuoliai skuba gyventi, nepakenčia eilių, o garbaus amžiaus senjorams kartais tiesiog fiziškai sunku laukti eilėse. O kur dar tos situacijos kai spontaniškų atostogų paskutinės dienos ar valandos virsta košmaru, kai suprantame, kad neturime draudimo. Ir kaip tada situaciją gelbėja galimybė apsidrausti internetu. Paslaugos tinkle taip pat labai praverčia ir jaunoms mamoms, kurioms nepatogu apsipirkinėti su mažosiomis atžalomis. O ką daryti jeigu gaminant pritrūko vieno ar kito ingrediento? Čia vėlgi gelbsti paslaugos internetu. Nors paprastai interneto svetainėse siūlančiose apsipirkti, rezervuoti, užsakyti ar apsidrausti internetu visa svarbi informacija ir naudojimosi instrukcijos būna nuosekliai ir smulkiai išdėstytos, tačiau bendras kompiuterinis raštingumas yra ne ką mažiau svarbus, tam, kad pasitikėtumėte savimi prireikus pasinaudoti kokia nors programine įranga, sistemomis ar pan.

Mokomės iš knygų

Štai trumpas sąrašas knygų, kurios pravers tiems, kurie nori savarankiškai mokytis kompiuterinio raštingumo ir be vargo naudotis visomis internetinėmis paslaugomis, kokios tik yra prieinamos ir aktualios:

  • Dainiaus Dulinsko ir Jolantos Dulinskienės  knyga „ECDL visiems. Kompiuterinio raštingumo pagrindai“;
  • Mokomoji knyga „Mano interneto kelrodis“ (pirmoji knyga ir antrasis pataisytas ir papildytas leidimas);
  • „Išmokime dirbti kompiuteriu“;
  • „Susipažinkime: Žiniatinklis 2.0“.

Bibliotekos pažangai

Dalis išvardintų mokomųjų leidinių naudojami įgyvendinant kiekvienam piliečiui vertingos iniciatyvos projektą — „Bibliotekos pažangai“, kuriuo siekiama Lietuvos piliečius šviesti informacinių technologijų srityje, kad kiekvienas galėtų išnaudoti visas jų galimybes.

Scroll to Top