Lietuvos nacionaliniai parkai

Lietuva yra labai miškinga šalis, kurioje gamta yra puoselėjama ir saugoma. Ką mūsų šalis turi, tai turi ir iš jos niekas tokio gamtos grožio negali atimti. Turistus ir šalies svečius dažniausiai stebina tai, kad Lietuvoje iš tylios gamtos, važiuojant miško takais, galima atsidurti dideliuose šalies miestuose ir miesteliuose. Tačiau kiekvienam šalies atvykėliui yra dažnai siūloma aplankyti nors vieną iš Lietuvos nacionalinių parkų, kurie yra šalies pasididžiavimas. Lietuvos nacionaliniai parkai yra vertingiausi šalies kraštovaizdžio kompleksai, kurie yra itin saugomi gamtininkų ir aplinkosaugininkų. Dėl savo gamtos įspūdingumo, kultūros savitumo jie yra paskelbti nacionaliniais šalies parkais. Į šiuos parkus kasdien traukia žmonės, kurie nori pailsėti nuo miesto šurmulio bei pabėgti nuo rutinos. Galiausiai, pakvėpuoti grynų oru ir pasisemti gerų emocijų. Šiuo metu šalyje yra 5 Lietuvos nacionaliniai parkai, tai Dzūkijos, Kuršių nerijos, Trakų, Aukštaitijos bei Žemaitijos.

Seniausiais nacionalinis parkas yra pripažintas Aukštaitijos. Šiame parke galima pamatyti miškingą bei ežeringą parko kraštovaizdį, panoramą. Parke yra archeologijos ir architektūros paminklų, taip pat galima išvysti įvairiausių piliakalnių bei į juos užkopti. Taip pat etnografiniai kaimai, kuriuos kviečia aplankyti parko saugotojai. Senas vandens malūnas ir senovės bitininkystės muziejus. Ieškantiems pramogų yra siūloma išsinuomoti valtis arba baidares ir leistis į nuotykius aplink nacionalinio parko ežerus bei miškus.

Dzūkijos nacionalinis parkas – šiame parke galima išvysti miškingą upynų kraštovaizdį. Tai upių kraštas, kuriame galime pamatyti šilų, žemyninių kopų, skaidrių upių ir upelių. Taip pat čia galima aplankyti garsųjį Merkinės piliakalnį bei senuosius dzūkų kaimus, kuriuose dar dvelkia senovę bei praeitimi.

Kuršių nerijos nacionalinis parkas – tai pripažinta didžiausia gamtos vertybė, dėl savo unikalaus kraštovaizdžio kurį sukūrė vėjas, jūra ir pats žmogus. Tai vieta, kuria būtina aplankyti lankantis pajūryje. Šiame parke galima pamatyti aukščiausias Šiaurės Europoje esančias kopas, išvysti marias, kurios turi kyšulius, kitaip vadinamus ragus. Kuršių nacionalinis parkas įspūdingas savo kopomis, miškais, pušynais, augalija bei gyvūnija. Čia taip pat galima pamatyti ir etnografinių paminklų, vertybių. Senųjų Nidos vilų, sodybų, memorialinių vietų.

Trakų nacionalinis parkas, dėl savo apylinkės vaizdingumo gali pirmauti Lietuvoje. Čia itin miškingą ir ežeringa, o architektūrinės vertybės tiesiog kviečia kiekvieną dieną miesto svečius ir turistus apsilankyti Trakų pilyje. Daugybė ežerų siūlo vandens pramogas bei gerą aktyvų ir pasyvų poilsį kiekvienam lankytojui. Taip pat reikia nepamiršti ir užsukti pasimėgauti tradiciškai kibinais.

Žemaitijos nacionalinis parkas. Tai tiesiog ežeringiausias ir miškingiausiais gamtinis kompleksas Lietuvoje, kuris turi didžiulius, vandeningus ežerus. Norint atitrūkti nuo civilizacijos siūloma užsukti būtent čia, nes Žemaitijos nacionaliniame parke galima pasivaikščioti gūdžiais eglynais, paplaukioti, paburiuoti ar plaukti su baidarėmis Platelių ežere.

Scroll to Top