Kaip nustebinti mažuosius? Kokius kriterijus turi atitikti dovana vaikui?

Kalėdoms ir kitoms šventėms artėjant vis girdime televizijoje ir žiniasklaidoje, jog laikas suskubti pirkti Kalėdų dovanas. Kalėdinės dovanos atneša džiaugsmo ir jaukumo namams, jų ypač laukia mažieji. Nors dažnai girdime posakį, kad dovanos – ne švenčių esmė, vaikams jos tikrai svarbios. Jie išgirdo aplinkui sklindančią informaciją likus keliems mėnesiams iki Kalėdų, apie jas kalbėjosi su draugais darželiuose ir mokyklose, mėgavosi dovanų rinkimo ir laukimo procesu. Kaip išsirinkti tėvams ar artimiesiems tai, kas ne tik džiugina mažylį, bet ir naudingą, saugų bei tikrai reikalingą? Štai keletas patarimų.

Klausykite vaiko – jie dažniausiai jau žino, ko nori

Ką išrinkti mažyliui? Tą, ko jis tikrai nori. Tai neturi būti tėvų svajonių ir norų išsipildymas. Pavyzdžiui, jei jūsų trejų metų vaikas svajoja apie virtuvę, kurioje galėsite virti, virti ir kepti, o manote, kad šeimininko stalas yra idealus pasirinkimas berniukams, tuomet galite nuvilti savo vaiką, dovanos vaikams 3 metų. Jei norite sužinoti, kokia dovana geriausia – pasidomėkite ja iš anksto, paaiškinkite vaikui, kad jis turi apie tai pagalvoti. Rinkitės dovanas vaikams iki trejų metų – dovanos 2 metų vaikams. Tokios dovanos mažiesiems geriausiai ugdo ir skatina vaikų kūrybiškumą.

Neseniai televizijos žinios pranešė, kad Lietuvos vaikų apklausa atskleidė, kad mažiausiai jiems patraukli dovana – knyga

Tai šokiruoja ir stebina, nes nuo seno knygos vaikams visada buvo vienas mieliausių ir įdomiausių dalykų. Kas tapo šiuolaikiniais žmonėmis? Skaitymui ir knygos kultūrai svarbūs tėvai turėtų laikytis savo vertybių ir slėpti brošiūrą po eglute kaip dovaną savo vaikams. Ar norite, kad jūsų atžala tuo susidomėtų? Skaitykite, pavartykite ir pabandykite parodyti vaikui kartu skaitymo knygų džiaugsmą. Prieš pirkdami žaislus, atkreipkite dėmesį, ar jie tikrai bus saugūs konkretaus amžiaus vaikui. Net ir pats gražiausias daiktas, jei kels pavojų (užspringimą, apsinuodijimą, įvairius odos įbrėžimus), bus labai bloga dovana. Pirmaisiais savo gyvenimo metais mažieji atradėjai pasaulį pažįsta per burną – viską į ją kišasi, ragauja. Jei daiktas labai smulkus, iškyla pavojus, kad kūdikis gali juo užspringti.

Geresnis, bet kokybiškas žaislas, ne krūva nereikšmingų žaisliukų, kurių detalės bus išardytos per kelias savaites, tikrai taps puikia dovana

Kartais, pasinėrę į užimtumą prieš šventę, pamirštame perskaityti žaislo etiketėje parašytą turinį, bet tai padaryti reikia. Jei nerandate, nepirkite, nes tai rodo, kad gali kilti problemų. Etiketė turi būti parašyta lietuvių kalba, nurodant gamintoją, pavadinimą, importuotoją, saugos reikalavimus, ženklinimą CE. Prisiminkite – nekokybiški žaislai gali būti nesaugūs, todėl tokia dovana vaiką nuliūdins labiau nei šventė. Be to, venkite pirkti vaikiškų prekių iš nežinomų platintojų (pavyzdžiui, mamos, kurios skelbia įrašus forumuose ar socialinių tinklų grupėse). Nesijaudinkite, jums nereikia spėlioti – ant kiekvienos pakuotės yra etiketė (nuo kokio amžiaus tinka iki kokio amžiaus netinka). Žaislų lentynoje tikrai rasite ką pasirinkti vaikui. Vaikams iki vienerių metų patiks įvairūs barškučiai, karuselės, pakabinami ant lovos, lavinamieji kilimėliai, kramtomieji daiktai, žaidimas su pliušiniais žaislais ir kt.

Scroll to Top