Siuntos Lietuva-Airija

Siunta išsibarsčiusiam milijonui

Anot Statistikos departamento duomenų, šiandien Lietuvoje jau nėra likę 3 000 000 žmonių. Labai gaila, tačiau ir legendinės Marijono Mikutavičiaus dainos eilutės, bylojančios apie šia mūsų šalies demografinę padėtį, bent trumpam turės būti užmirštos, mat paklaida tarp dainos ir realybės yra apvalus milijonas. Ir vargu, ar atsiras daug žmonių, kurie neįtartų dėl ko taip yra. Na bet jeigu visgi pasitaikytų vienas kitas, visai nesusigaudantis, kame čia šuo pakastas, pateikiame lakonišką atsakymą — emigracija.

Toks XXI amžiaus ir taip miniatiūrinės mūsų šalies siaubas paniškai gąsdina ne tik emigruojančių vyrų ir moterų giminaičius, vaikus ar draugus. Emigracija siaubą varo ir valdininkams, didžioms valdžioje sėdinčioms galvoms, kurios turbūt naktimis nemiega, galvodamos, kaip gerinti šalies BVP, kai šioje šalyje kasdien sumažėja darbo jėgos.

Žinoma, galima kelti įvairiausias diskusijas, pokalbių laidas, rašyti apie tai ilgiausius straipsnius (pastaba: būtent visu tuo jau pora metų yra užtvindytos masinės komunikacijos priemonės), bet emigracijos problema yra daug platesnė negu visos kvestijonuojamos temos kartu sudėjus. Ir greičiausiai pagrindinės problemos, kodėl išvykstama iš šalies, yra pačių žmonių viduje.

Bet šis rašinys ne apie tai. Rašyti apie emigraciją — tai nereikšti priekaištų niekam ir neiškoti kaltų, kas, labai gaila, bet dažnai yra daroma didžiosioms visuomenės dalies. Gimtos šalies palikimas ir apsisprendimas gyventi ir dirbti svetur kai kuriais atvejais yra netgi labai pateisinamas. O apsipratus su artimųjų išvykimu ilgainiui išmokstama gyventi emigracijos ritmu.

Ką reiškia pastarasis sakinys? Pagrindinė to mintis yra nuolatinis bendravimas per Skype, Facebook, elektroniniu paštu, pastovus laiškų ar siuntinių siuntimas. Būtent siuntos Lietuva — Airija yra vienas didžiausių keblumų, kylančių žmonėms siunčiantiems ar norintiems atsiimti iš tėvynės atkeliavusį lauknešėlį svetimoje valstybėje.

Siekiant, kad siuntos iš Lietuvos į Airiją pasiektų gavėją greitai, labai dažnai pareikalauja nemažai finansų bei dar daugiau kantrybės. Paštas ar siuntinių gabenimo paslaugas teikiančios įmonės ne visada greitai supakuoja, užregistruoja ir pristato siuntinį į vietą. Šiame siuntų Lietuva — Airija procese labai dažnai pasitaiko įvairių trikdžių.

Taigi, nors paskutiniu metu ekspertai teigia, jog emigracijos bumas kiek aprimo, vis dėl to nereiktų tuo labai džiaugtis. Kol atgal negrįžo visi pasaulyje išsibarstę lietuviai ir siuntos iš Lietuvos į Airiją dar tebekelia keblumų, reikėtų apsišarvuoti kantrybe, atsakingai padėti išvykusiems šeimos nariams ar draugams ir tikėtis, kad dar kada nors teks nemeluojant sudainuoti ,,nors esam pasauly tik trys milijonai”…

Scroll to Top