Atsargų valdymas

Kas yra atsargų valdymas?

Įmonės, kurios verčiasi prekybine ar gamybine veikla, dalį savo įmonės kapitalo laiko atsargomis. Tai yra itin reikšminga dalis jau vien dėl to, kad įmonė funkcionaliai veiktų. O kad dar ir sėkmingai neštų pelną, būtina sklandžiai vykdyti ir turimų įmonės atsargų valdymo politiką.

Atsargų valdymas apima:

  • Problemą, siekiant optimalaus atsargų dydžio;
  • Techninius aspektus;
  • Organizacinį racionalų sandėlio tvarkymą.

Atsargų planavimas yra visiškai neatsiejamas nuo jų optimalumo išlaikymo. Bet kurios įmonės veikloje atsargų valdymas turi būti planuojamas su prekybiniais ar gamybiniais jos realizacijos planais. Neretai šios įmonės didžiąją dalį savo pinigų investuoja sukauptose atsargose bei nebaigtose sutartyse su klientais. O dalis šių panaudotų investicijų didina įmonės kapitalą, ko pasakoje didinama įmonės plėtra ir veiklos efektyvumas.

Atsargų valdymas

Atsargų valdymo žingsniai

1.Efektyvus turimos produkcijos planavimas. Gamybos versle yra svarbu, kuo tiksliau išnaudoti jau pagamintos produkcijos ar turimų medžiagų poreikį artimiausiu metu. Taip elgiantis, išvengiama nenumatytų užsakymų, atsargų pertekliaus bei gamybos sustabdymo. Efektyvus planavimas leistų ne tik palaikyti optimalų atsargų lygį, bet ir sumažintų sąnaudas, susidariusias su papildomais užsakymais ar perteklinių atsargų sandėliavimu;
2.Stengtis efektyviai palaikyti skirtingus atsargų lygius. Neretai užsakymų skaičius ir jų kiekis būna nesikeičiantis. Pavyzdžiui, logistikos vadybininkų teigimu, daugiausia užsakymų sulaukiama mėnesio pradžioje, vasaros sezonu ir prieš ilgąsias šventes.
3.Darbo lankstumas. Labai svarbu, jos logistikos įmonės dirbų lanksčiomis darbo valandomis. Tokiu būdu, prisitaikoma prie kliento poreikių, mažinami atsargų išlaikymo kaštai bei palaikomas mažiausias atsargų lygis. Taip pat, didinamas ir įmonės pelningumas.
4.Detalesnė įmonės sąnaudų analizė. Kiekvienai gamybos bei logistikos įmonei yra rekomenduojama atlikti atsargų sąnaudų, atsargų valdymo bei sandėliavimo išlaidų analizę. Pavyzdžiui, neretai dalies komponentų surinkimas įmonėje gali atsieiti kur kas brangiau nei jų įsigijimas iš jūsų tiekėjų.
5.Teisingas atsargų valdymas reikalauja komandiško įmonės personalo darbo. Jeigu jūsų įmonėje dirba tokie specialistai, kaip: pardavimų vadybininkai, marketingistai, paskirstymo specialistai ir darbuotojai, atsakingi už bendravimą su gamybininkais ir tiekėjais, stenkitės, jog jie dirbtų komandiškai, efektyviai komunikuotų vienas su kitu, spręstų iškilusias problemas bei palaikytų efektyvų atsargų poreikio prognozavimą ir organizavimą.

Daugiau informacijos: www.vtranzitas.lt

Scroll to Top