Greitpuodžiai bei keptuvės – indai gardžiam maistui gaminti

Ką žinome apie greitpuodžius ir keptuves, t. y., indus, kuriuose tūkstančiai šeimų kasdien gamina įvairiausius patiekalus, maloniai nuteikiančius gomurį bei užpildančius skrandį?

Greitpuodžių grupės

Visi greitpuodžiai sąlyginiai yra skirstomi į dvi stambias grupes, t. y., į mechaninius ir į elektrinius greitpuodžius. Mechaniniai greitpuodžiai yra puodai, tinkantys visų tipų viryklėms, įskaitant indukcines. Ilgaamžiai, korozijai atsparūs iš nerūdijančio plieno arba aliuminio gaminami mechaninių greitpuodžių modeliai turi efektyvias apsaugos sistemas, užtikrinančias, kad naudojimasis greitpuodžiu bus visiškai saugus. Skirtingais gaminimo lygiais pasižymintys mechaninai greitpuodžiai yra sandarūs. Jų sandarumą užtikrina iš silikono arba gumos pagamintas sandarinimo žiedas. Dėl termo-difuzinio greitpuodžio dugno yra užtikrinamas tolygus kaitinimo procesas, be to mechaniniuose greitpuodžiuose gaminamas maistas praktiškai nesvyla. Pažymėtina, kad mechaniniuose greitpuodžiuose gali būti integruotas papildomas garo padavimo indikatorius, garo reguliavimo vožtuvas bei greitpuodžio dangčio užblokavimo-atblokavimo sistema.

Elektroniniuose greitpuodžiuose maistas yra ruošiamas automatizuotai, t. y., pasirenkant norimą meniu nurodytą programą. Kai kuriuose elektrinių greitpuodžių modeliuose vienu metu gali būti gaminami du skirtingi patiekalai, įskaitant gaminimą garuose. Elektriniai greitpuodžiai taip pat turi ir maisto šildymo funkciją.

Kokiems patiekalams gaminti yra skirti greitpuodžiai?

Greitpuodžiai yra sukurti greitam patiekalų gaminimui juos verdant arba troškinant, o tai reiškia, kad visi patiekalai, kurios ir įprastai gamintume tokiu būdu, gali būti gaminami greitpuodžiuose.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis mechaninius greitpuodžius?

Greitpuodžių kaina, priklausomai nuo jų gamybos medžiagos, modelio, dydžio, dizaino, priedėlių skaičiaus ir pan., yra skirtinga, todėl geriausio greitpuodžio paiešką rekomenduojama pradėti nuo biudžeto, kurį ketinate skirti greitpuodžio įsigijimui, nustatymo. Kitas svarbus kriterijus, kurį derėtų įvertinti, yra greitpuodžio gamybos medžiaga. Svarbu įvertinti ir greitpuodžio sandarumą užtikrinančio žiedo medžiagą ir jo kokybę. Kaip jau buvo minėta, sandarinimo žiedai gali būti guminiai arba silikoniniai. Ilgaamžiškesni ir praktiškesni yra silikoniniai žiedai, todėl specialistai pataria teikti pirmenybę būtent jiems. Ne ką mažiau svarbūs ir tokie kriterijai kaip greitpuodžio dangčio vožtuvo konstrukcija ir puodo atidarymo bei uždarymo mechanizmas, puodo dizainas, modelis ir papildomi priedėliai.

Kuo ypatingos ketaus keptuvės

Apie ketaus keptuves girdėję greičiausiai yra visi. Šios ilgaamžės, rūgščių poveikiui bei braižymams atsparios keptuvės yra tinkamos visų tipų viryklėms. Jos gali būti naudojamos kepsninėse, orkaitėse ir pan. Ketaus keptuvės puikiai išlaiko šilumą bei „nebijo“ aukštos temperatūros. Visi, kas jau naudojasi ketaus keptuvėmis, gali patvirtinti, kad su lyg kiekvienu gaminimu maistas, pagamintas ketaus keptuvėje, tampa vis skanesniu. Prieš pradedant naudoti ketaus keptuvę, būtina ją tinkamai paruošti. Tinkamai prižiūrima ketaus keptuvė gali tarnauti neribotą metų skaičių.

Kuo ypatingos grill keptuvės?

Grill keptuvėse vienu metu galima pagaminti didelį kiekį maisto. Šiose keptuvėse gaminamas maistas primena tą maistą, kuris yra ruošiamas ant grotelių. Didelis šios keptuvės privalumas yra tas, kad vienu metu joje galima kepti ir žuvį, ir mėsą: abu patiekalai išlaikys savo skonių vientisumą ir bus sultingi bei aromatingi. Grill keptuvės grioveliai leidžia nutekėti gaminamo maisto riebalams, todėl patiekalas gražiai apskrunda.

Kokybiškos ketaus, grill, taip pat aliuminio, vario, plieno keptuvės internetu yra parduodamos už racionalią kainą, todėl ieškantys naujos, kokybiškos keptuvės greitai ir, palyginus, nebrangiai ją gali įsigyti net neišėję iš namų.

Scroll to Top