židinys

Kaip šildosi nuosavų namų gyventojai Lietuvoje? Populiariausių būdų apžvalga

Turbūt tenka pamatyti ne vieną straipsnį ar naujienų reportažą televizijoje, kuriuose kalbama apie augančias šildymo kainas, brangų šildymą ir ne tik. Galvojantiems statyti savo namus arba keltis į naują būstą, verta apie tai kuo daugiau žinoti. Na, o pirmasis dalykas, kurį reikia pasakyti yra tai, jog šildymo kaštai ir šildymo poreikiai labai priklauso ir nuo to, kokiu būdu būstas yra šildomas. Šiame straipsnyje mes apžvelgsime 6 populiariausius šildymo būdus tarp Lietuvos namų ūkių. Pažiūrėkime, kokiais pliusais pasižymi briketai, kokių trūkumų turi aeroterminis šildymas ir ne tik.

Aeroterminis šildymas (oras – oras)

Šildymas būdu oras – oras dar gali būti vadinamas paprasčiausiu kondicionavimu. Taip, taip, tie patys oro kondicionieriai, kuriuos matote biuruose ar viešbučiuose, gali ir šildyti, ne tik vėsinti vasarą.

Oras – oras (aeroterminė) šildymo sistema naudoja orą kaip terpę šilumai perduoti iš vienos vietos į kitą. Kondicionierių arba šilumos siurblį sudaro išorinis blokas, kuris paima šilumą iš lauko oro ir perduoda ją į patalpą. Šiluma ortakiais paskirstoma po visą namą. Kol oras vėsus, bet ne maksimaliai šaltas, toks būdas yra itin efektyvus ir patogus.

Pagrindinis šildymo oras – oras privalumas yra aukštas energijos vartojimo efektyvumas bei maža tarša. Be to, jam nereikia kuro atsargų. Tačiau jis gali būti ne toks efektyvus, kai lauke labai šalta. Be to, vos įrenginį išjungus, šiluma greitai išgaruos.

Hidroterminis šildymas (oras – vanduo)

Oras – oras bei oras – vanduo šilumos siurbliai Lietuvoje itin išpopuliarėjo pastaraisiais metais. Prie to smarkiai prisidėjo valstybės parama, kuri buvo suteikiama žmonėms, seną, taršų katilą keičiant į naują, efektyvų oras – vanduo arba oras – oras įrenginį.

Oras – vanduo siurbliai naudoja aplinkos orą šilumai išgauti ir ją perduoda į šilumokaitį (vandenį). Šilumokaitis, po pašildymo, vamzdžių ir radiatorių tinklu cirkuliuoja namuose.

Vienas iš pagrindinių siurblių oras – vanduo privalumų – didelis energijos vartojimo efektyvumas. Juos taip pat daug kur įmanoma įrengti (nes galima prijungti ir prie senos šildymo sistemos) bei eksploatuoti. Be to, jie gali šildyti radiatorius ir tiekti karštą vandenį. Tačiau, vėlgi, esant dideliems šalčiams, jie gali būti ne tokie efektyvūs, o įrengimo procesas gali būti sudėtingesnis bei brangus. Be to, norint užtikrinti optimalų veikimą ir efektyvumą, būtina reguliari techninė priežiūra.

Apskritai, oras-vanduo siurbliai gali būti puikus pasirinkimas namų savininkams, norintiems sutaupyti pinigų šildymo išlaidoms ir kartu sumažinti poveikį aplinkai. Tačiau tai nebus pigu (nebent gausite paramą, tačiau ji nebūtinai teikiama visada ir visiems).

Geoterminis šildymas (gruntas – vanduo)

Nors tai tikrai nėra itin didelę rinkos dalį sudaranti šildymo būdas, jo populiarumas tikrai auga. Galbūt žinote, kad didžiausias energijos bei šilumos šaltinis Žemėje yra pati Žemė? Geoterminis (gruntas – vanduo) šildymas siekia panaudoti mūsų planetos gelmėse slypinčią energiją. Tokia sistema naudoja pastovią žemės temperatūrą šilumai išgauti. Šilumokaitinis skystis cirkuliuoja požeminiais vamzdžiais. Jie sugeria šilumą iš žemės ir iškelia ją į paviršių.

Vienas iš pagrindinių geoterminio šildymo privalumų – didelis energijos vartojimo efektyvumas. Be to, tai labai ekologiškas variantas, nes neišskiriamos jokios šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Tačiau pradinė geoterminio šildymo sistemos įrengimo kaina gali būti didelė. Šie siurbliai bei įrengimo darbai yra bene patys brangiausi.

Nors pradinės investicijos gali būti didelės, tačiau dėl sutaupytos energijos ir naudos aplinkai ilgainiui verta pasvarstyti apie investicijų nauda.

Šildymas dujomis

Iki staigaus dujų kainų šuolio pastaraisiais metais, tai buvo populiariausias pasirinkimas tarp namų ūkių. Be to, skirtingai nei šilumos siurbliai, dujiniai boileriai neblogą efektyvumą išlaiko net ir kai temperatūra lauke labai žema.

Tačiau dujinis šildymas turi ir tam tikrų trūkumų. Dujines sistemas įrengti ir aptarnauti gali tik profesionalai, sertifikuoti specialistai. Įrengimo ir įsigijimo procesas trunka ilgai bei kainuoja gana ndaug.

Dar vienas galimas dujinio šildymo trūkumas – saugumas. Dujų nuotėkis gali būti pavojingas, todėl svarbu užtikrinti, kad dujinio šildymo sistema būtų tinkamai įrengta ir prižiūrima. Reikia įsigyti ir daugiau detektorių.

Deginama mediena

Medį deginantys katilai vis dar yra labai populiarūs. Juos naudojantys žmonės degina malkas, briketus arba granules.

Malkų sandėliavimas yra sudėtingiausias, tačiau perkant didelį kiekį tikrai jaučiasi kainos skirtumas. Visgi, jeigu pirksite neskaldytas malkas, pasiruošti sezonui nebus lengva.

Medžio granulės yra labai efektyvus sprendimas, jeigu kalbame apie medienos kuro rūšių deginimą. Jos gaminamos iš suspaustų pjuvenų ir kitų medienos atliekų, todėl yra gana ekologiškas pasirinkimas. Be to, jų degimas – efektyvus ir išskiria labai mažai pelenų.

Visgi granulėms reikia specialaus katilo, jos ir kainuoja kiek daugiau.

Briketai, kaip ir granulės, taip pat gaminami iš presuojamų pjuvenų. Degimo prasme jie yra efektyvūs, juos lengva naudoti ir po sukūrenimo nebus tiek daug pelenų.

Visgi, briketų kaina nėra tokia jau maža, tad vėlgi, ilgalaikio finansinio naudingumo rodikliai geresni gali būti su kitais šildymo sprendimais.

Šildymas elektra

Pagrindinis elektrinio šildymo privalumas yra tas, kad jį lengva įrengti, nereikia kamino ar saugyklos, kuri svarbi, kai kuras užima daug vietos (pvz., malkos). Be to, šildymas elektra yra palyginti švarus, neišskiria teršalų (vietoje) ir nereikalauja tokios reguliarios priežiūros, kaip dujos ar šilumos siurbliai.

Tačiau jo eksploatacija gali būti brangi, ypač tada, kai elektros tarifas yra aukštas, ir jis nėra toks efektyvus, kaip kitos šildymo rūšys.

manopomegiai.lt manotechnika.lt manotransportas.lt manovisuomene.lt pasauliomaistas.lt tiktarpmusu.lt tarpmusu.lt vaikas123.lt manobustas.net manomedicina.lt manokompasas.lt manoerotika.lt manomarketingas.lt manomokslas.lt manoprekes.lt manosalis.lt manosportas.info manostatyba.info manoit.lt manoverslas.info mada123.lt spalvotaistorija.lt itbaze.lt justnet.lt tnews.lt cvpavyzdys.com weboaze.lt kamtoreikia.lt epbaze.lt toplaisvalaikis.lt seopaslaugosverslui.lt kasyraseo.info seosmegenis.lt interestingspace.com eksportuoju.lt
Scroll to Top